Att formulera sig gör det värt att leva!

Bloggtorka! Du har ju inget syfte med ditt bloggande! Vad är det du vill ha sagt? Jävlars, så bra du skriver! JA, när det gäller det här med att blogga så är det lätt att få kommentarer av alla de slag. De flesta kommer från de som inte gör det. Och! Det är ju knappast förvånande! De kan ju inte förstå det vi som gör det förstår.

Så inledde jag ett inlägg i januari 2013! Det var en annan värld vi levde i och jag insåg att det fanns och finns möjligheter att må bra av att göra något som jag tycker om. Idag är det 2 december 2020 och den värld som fanns för sju år sedan är förändrad. Vi lever i pandemins tid som för många av oss är en tid där det finns för mycket tid till intet. (Ja, tautologin är medveten).

Tiden i intet leder till att det finns så mycket tid till att göra inget, att ligga i soffan och tänka på det som skulle kunna göras och bara den aktiviteten gör att vi kan räkna det som om man gjort något den dagen. Ja, jag skriver vi eftersom jag vet att jag inte är ensam. Det är många därute som mår dåligt, lider och känner en total uppgivenhet. Ensamhet dödar! En klassisk sanning som berör och bekymrar mig. Idag läste jag på sociala media den formulering som gör att jag skriver det här. ”Så vaknade jag upp till ännu en menlös dag”! Reflektera en stund på den och fundera på vad den väcker för känslor hos dig och varför du tänker så.

Jag har det bra, till och med mycket bra. Min livskamrat sen 1973 finns fortfarande vid min sida. Våra barn mår gott med ett spännande liv framför sig. De ringer och även om vi inte kan träffas IRL så finns vi i varandras tankar. Ekonomin är väl så där, men det beror mer på att jag inte betalt in nog mycket pensionspengar. Så, näh det är inte synd om mig (vinkylen är fortfarande välfylld). Det är synd om oss alla!

Samspelet, kramarna, kaffet och de gemensamma skratten är det som saknas i den värld vi lever i nu. Jag längtar till att träffa dig, att få bli irriterad på dina dåliga skämt, att du retar mig om Lule Hockey råkat förlora en match, att få ha fel när jag blindprovar vin. Det är det jag drömmer om när jag ligger i soffan och tänker på allt jag kunnat göra istället för att ligga kvar och tänka på det som skulle kunna göras. Och så är jag där igen, i passiviteten, i hopplösheten, i …………..!

Men så fick jag äntligen för mig att göra något som inte gjorts på länge. Ja, det var den kära som sa ”du bloggar inte ens längre”. Den passningen gjorde att jag nu sitter här och läser vad jag skrivit i det tidigare livet. Varför bloggade jag och vad blev skrivet? Ja, det frågar jag mig själv. Men ett svar kan vara lusten till att skriva och formulera mig. Mitt yrke innebär att jag föreläser och ger kurser i retorik. Jag har skrivit tre böcker och under den tid de skrevs mådde jag bra. Vissa kan få en endorfinkick av att springa i skogen, andra av att gå på gym och säkert många med mig av att formulera sig ”en kvart om dagen” (som Arne Tammer uppmanade oss). Ett annat skäl kan vara att jag lyckligtvis skrev dagbok under min tonårstid. Det är så enormt intressant att få läsa vad den unge Erland tänkte och tyckte. Och! Näh! Jag har inte förändrats så där jättemycket i de stora frågorna trots att jag nu är både morfar och egen företagare.

Så vad vill jag då ha sagt med det här! Jo! Framtiden finns framför dig. Med den nya möjligheter och nya löften. Ett vanligt löfte är att träna mer och äta mindre. Smart gör det, tänk inte bara på att göra det. Gör det nu!

 Ett annat är att ta bättre vara på sig själv och ge sig själv mer tid. Ett tredje är ofta att bejaka det härliga i att man lever. Jo, jag menar allvar. Försök att orka att se det positiva i att få leva en dag till.

Ett fjärde som jag vill föreslå är att spara pengar! Hur? Jo, genom att faktiskt göra det, träna mer, ät nyttigt, ställ inte upp på allting och inse att mental träning är den del din fysiska träning.

Till det vill jag uppmana dig att skriva. Låt dina tankar bli ord, njut av dina formuleringar och inse att du i den stunden ger dig själv den bästa kompetensutvecklingen du kan ge dig själv. Du har tilltro till dina tankar, du blir kreativ och du utvecklar din hjärna. Skriv och endorfinet sprider sig i kroppen. Du behöver absolut inte publicera det någonstans. Skriv för dig själv, men spara på det. Du får en dubbel belöning när du längre fram läser det du skrev. Att jag gör det i min blogg idag är en sak, men min dagbok från förr den får du inte läsa.

När du inte bara snackar och tänker att jag borde, ska eller förtränger det så uppstår det som du vill uppnå. Du mår bra! Det räcker långt! Så min vän. Glöm det här med bloggtorka, insinuanta kommentarer, att du ska ha ett budskap och gläd dig åt berömmet. Inse att du kan få ett än mycket bättre 2021 om du till den fysiska träningen lägger till ett kreativt formuleringspass. Skriv ner dina tankar – en kvart om dagen – så lovar jag att du kommer att upptäcka att du även kan tjäna pengar på att just du är du.

När du mår gott, har tilltro till din förmåga, är vältränad och väl formulerad kan du med stolthet reda dig upp och säga din mening. Det är så du förändrar världen.

Nu är min kvart över och det är dags för en dusch.

(Vad har pengar med det här att göra egentligen? Ja, att må dåligt ger dåligt löneutveckling, så är det bara).

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: