Retorikens ABC – bokstaven O

Ovana talare finns det gott om! Det är ett faktum som både förvånar och skrämmer mig. Å ena sidan finns det få saker som är så skrämmande att utsätta sig för som att stå upp och tala inför andra människor. Å andra sidan är det få som bryr sig om att förbereda sig på ett sådant sätt att de vet att de kommer att lyckas. Om denna ovana handlar dagens fundering.

För ett par dagar sen satt jag och talade med en god vän om vikten av att vara i form och känna att man behärskar sitt ämne. Ja, som du säkert förstår handlade det inte om att var i god fysisk form via regelbundna besök på gym. Vad vi talade om var när vi står på scen och ”uppträder” inför andra. Min vän är en mycket rutinerad komiker och skicklig musiker som synnerligen regelbundet uppträder runt om i vårt land. Det har han liksom undertecknad gjort i snart trettio år. Och! Jodå, vi kan det vi håller på med.

Det var nog därför vi kom in på det här med faran av att vara ledig eller utan jobb/uppdrag/ spelningar allt för länge. Även om vi kan hantverket och även om vi vet exakt vad vi ska göra är det så lätt att tappa det där sista, det outsägbara, just det där som gör att det blir något speciellt av varje uppträdande. DET som gör att man själv med glädje kommer ihåg just det giget i Flen flera år senare. Vi talade om hur viktigt det är att hålla igång och hur svårt det kan vara att hitta det där lilla extra efter ett kortare uppehåll.

Det är precis samma sak med de stora fotbollslagen. Efter varje längre uppehåll i sin respektive serie ser de till att göra ett par träningsmatcher innan det blir på allvar igen. Zlatan, Messi och Ronaldo vet det! De och deras lagkamrater vet det. De gör ett par träningsmatcher innan de viktiga matcherna.

Ovana talare finns det gott om! Varför? Är det för att de är dåliga, oförberedda eller är det så enkelt att de bara är ovana?

Nej, det beror inte på att de är dåliga. Enligt min åsikt finns det egentligen inga dåliga talare. Alla som vågar vilja tala och visar det med sitt sätt att göra det är goda talare. Och, javisst de kan ha vissa tekniska brister men det överser man gärna med om man känner att de vill berätta. För ett par veckor sedan lyssnade jag till ABB:s Sverigechef. Han var helt underbar att lyssna till alternativt det var en förskräcklig upplevelse. Han talade alldeles för fort och det där med pauser mellan orden hade han inte tid med att ge oss. Det var en veritabel verbal tsunami han bjöd på, men jag tyckte det var otroligt intressant. Han ville tala och han ville att vi skulle lyssna. Slutsatsen blir alltså. Det finns inga dåliga talare!

Oförberedda talare då. Ja, delvis är det dessvärre rätt. Och det är väl något som jag tycker är oförskämt mot oss som ska lyssna. Ett av mina mantra genom tiderna har och är ”Endast den som är väl förberedd förtjänar att känna sig säker”. För mig självklart att jag ska vara klar och på plats när en föreläsning ska börja. Om vi går tillbaka till Zlatan, Messi och Ronaldo är det lika självklart att de värmt upp och laddat inför matchen innan de startar. De kommer inte inspringande på plan fem minuter efter att domaren blåst i sin pipa. Om deras ovana beror på dåliga förberedelser borde skämmas för sin egen dumhet och låta oss slippa uppleva deras relativa misslyckande.

Det sista argumentet är – enligt min åsikt – också det svagaste. De som har en sådan befattning att de måste tala och informera gör det relativt ofta i alla fall. Ovanan visar sig i deras sätt att ha förberett sig, deras sätt att anpassa ord och vinklingen av budskapet till de som lyssnar och att vara mentalt förberedda på att göra ett bra framträdande (läs gärna, gör en bra match).

Det är just detta som skrämmer mig. Varför bryr de sig inte mer om resultatet? Varför tänker de inte på oss som ska lyssna till dem? Varför utsätter de sig själva för nesan att göra en sämre presentation än vad de behöver. Det är ju så lätt att förbereda sig rätt!

Min vän och jag uppträder gärna en eller ett par gånger i veckan. Vi gör det för att vi har ett budskap vi vill förmedla, men också för att hela tiden hålla oss i god form.

Lite småelakt kan man sammanfatta det så här. Ovan som jag är att få lyssna till talare som förstått vad det handlar om blir jag så glad att få lyssna till de som både kan och brinner för sitt ämne. Det är så spännande, så lärorikt och så känslomässigt berikande att jag får lyssna. De finns därute, sök upp dem och de lär dig mycket om livet.

%d bloggare gillar detta: