Retorikern – en besserwisser som ser alla fel du gör

Varför ska du komma här och tro att du kan lära mig något!? Sånt där behöver inte jag! Eller. Jag kommer aldrig att utsätta mig för sånt där du håller på med. Hellre dör jag än går upp på scen. Du kan inte tvinga mig. Eller! Det är ju pinsamt, är det inte dags att de går på kurs hos dig. Varför ska vi lyssna till någon som inte brytt sig om att förbereda sig och som inte ens talar så högt att man hör vad de säger.

Jag är Retoriker och med en sådan titel skapar jag känslor och förväntningar. Det finns de som inte förstår att det överhuvudtaget kan vara ett yrke, medan andra ser mig som den hjälpande hand jag vill vara. För mig är Retorik en genväg till självkänsla. När en människa känner att de blir hörda och att andra tar till sig av det budskap de formulerar då mår man bra. Min uppgift är att visa, lära och utveckla den enskilde människans presentationsteknik, att göra henne medveten om kroppsspråket och röstens betydelse för intresset att lyssna. Samtidigt ska de lära sig hur de ska formulera sig och bygga talet så att de med logik, förnuft och känsla som grund berör och berikar lyssnaren så att de ser sanningen i det de hör.

Så JA! Jag är en Retoriker som ser alla fel du gör! Eller. NEJ! För jag är en Retoriker som ser alla rätt du gör.

Allt för ofta blir jag förtvivlad på resultatet av den undervisning som många kursdeltagare fått i vår svenska skola. Den har å ena sidan gett mig en utomordentlig marknad för föreläsningar och kurser, eftersom de så totalt misslyckats med att ge eleverna en tilltro till sin förmåga när de står upp för att tala och informera. Men det är just det som gör mig så förtvivlad. Hur kan man så enkelt bryta ner självförtroendet hos så många på så kort tid? Jag har själv arbetat som gymnasielärare i trettio år och har tyvärr häpnat när jag hört lärare i Svenska tala om hur de undervisar i Muntlig Framställning. ”Vaffö gör di på detta viset” har jag tänkt och gått vidare, för en estetlärare i teater kan väl inte ha något vettigt att komma med!

Och det är just i meningen ”Jag är Retoriker som ser alla rätt du gör” som pedagogiken börjar. När en sjukgymnast manipulerar en patient så hjälper de henne att lösa upp spänningar och smärtan att försvinna. På samma sätt arbetar en klok retoriker. Vi ser vad du gör rätt och kan med små enkla medel få dig att inse hur du ska göra och varför du ska göra det du gör. På så sätt löser vi upp de spänningar och skräck som en talare kan känna inför ett framträdande. Genom att berömma och medvetandegöra hjälper vi talaren att lyckas.

Det är därför jag är stolt över att få arbeta med ”konsten att tala så att andra vill lyssna”!

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

3 responses to “Retorikern – en besserwisser som ser alla fel du gör”

  1. Ann Kapborg says :

    Underbar läsning och jag blir jätteglad att man nu kan kommentera (och dela på twitter och facebook samt gilla). Nästa steg blir kategorierna antar jag (jag som kommenterar är Erlands främsta bloggtjaterska och det har varit mödan värt).

  2. instagram hacken says :

    I read this piece of writing completely concerning
    the difference of hottest and previous technologies, it’s awesome article.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: