“It is a good day to die”

Det är en gråmulen morgon med massor av nysnö som ligger som mjuka bomullstussar på träd och buskar. Wille the dog pulsar framåt i snön och de enda ljud vi hör är våra steg. Det är en bra dags morgon!

Om ett tag sitter jag inne i värmen och dricker kaffe. Wille lägger sig vid min sida och jag läser en bok. Den handlar om hur du ska leda med förtroende. Den är bra och den leder mig fram till dagens fundering.

”It is a good day to die”! Oh my children dry your eyes. It is a good day to die”. Vad nu då? Är det en suicideringsaktivitet på gång undrar du kanske? Nej! Tvärtom! Läs rubriken en gång till så förstår du vad jag menar. Du har säkert upplevt många gråvädersdagar när livet inte varit helt på topp. Tänk om du dött just då. Inte hade det varit speciellt kul. Näh! Ska man dö så är det bättre att göra det när livet är som bäst.

Robbie Robertssons ord har jag många gånger funderat på. De är en affirmation som ger mig kraft när livet är tungt och lite småkul är det att tänka på dem när jag haft en dag att minnas. I går kväll lyssnade jag på den här låten samtidigt som jag lyssnade på en kamrat till Robbie Robertsson. Han heter Neil Young. En av hans mest kända sånger är ”Heart of Gold”.

I want to live,
I want to give
I’ve been a miner
For a heart of gold.
It’s these expressions
I never give
That keep me searching
For a heart of gold
And I’m getting old.
Keeps me searching
For a heart of gold
And I’m getting old.

Och det sista stämmer ju bra in på mig. Jag börjar bli gammal. Men eftersom jag under min vandring i livet fått uppleva så många bra dagar vill jag uppleva fler. Och som Neil Young säger. Det gäller att gräva, jobba, möta andra människor som jag kan få uppleva lyckan av att vara en del av den stora gemenskapen.

Jag har lekt teater, studerat teater, arbetat med teater i över fyrtio år. Ibland (tyvärr ofta i arbetet med ungdomar) kan jag vara enormt less eftersom de jag försöker regissera inte har riktigt samma syn på att svettas för att nå målet som jag har. Sedan tio år leder jag ett sällskap som gör teater för just lusten att göra teater tillsammans. Vi repeterar i en danssal där koreografen satt upp ett tankeord som jag tycker är mycket klokt. ”Ballet is what you put into it”. Så sant som det är skrivet.

Den 17 maj har vi premiär på En Midsommarnattsdröm på Eskilstuna teater. Jag ser fram emot det eftersom en stor lycka för mig är att se lyckan hos min ensemble när de gjort en strålande föreställning. Eventuellt kommer jag att själv gå upp på scenen för att avsluta med Pucks epilog ”Om vi skuggor nu har ….

Men jag vet redan nu hur jag ska avsluta mitt tal till ensemblen

 

And he turned to his people and said dry your eyes
We’ve been blessed and we are thankful
Raise your voices to the sky
It is a good day to die.

Skål för livet! Det här blir en bra dag.

 

 

 

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: