Retorikens ABC – Bokstaven R

Bokstaven R är den första i ett par ord som alla bör tänka på innan och när de vill bli lyssnade till. Dagens fundering handlar om två av dem

Respekt och Repetition! Genom att visa lyssnaren respekt får du respekt tillbaka och genom att repetera ditt tal vet du att du kommer att lyckas!

Respekt

Lär känna dina lyssnare! Ett framgångsrikt tal börjar långt innan du ställer dig upp för att förmedla ditt budskap. När du gjort klart för dig själv vad det är du vill tala om. När du bestämt vad du vill att de ska komma ihåg. Vad tesen/ syftet är med ditt budskap är det dags att fundera på vem du talar till. Genom att lära känna dina lyssnare visar du dem respekt och du kan använda ord, bilder och tankar som de kan relatera till. Det är vad jag menar med en del av betydelsen i ordet respekt.

Våga vara smart är ett annat sätt att se på det hela. Ju mer du vet om de som är på plats för att lyssna till dig, desto mer kan du använda dig av den kunskapen. När du förbereder ditt tal kan det vara klokt att ställa upp en liten analysmodell. Jag brukar använda mig av denna:

Lär känna dina lyssnare genom att tänka på

  • Ålder                              Utbildning
  • Kön                                Arbetserfarenhet
  • Familj                            Funktion
  • Bostad                           Situation

Ekonomi

Ett par exempel på vad jag menar är:

Ålder

Jag är sextiofyra år gammal och precis som mina ålderskamrater – speciellt oss män – så tror jag väldigt ofta att ingenting nytt har skett sedan början av 70-talet. Vi kan inte referera till alla aktuella händelser eller känna till de artister som är inne för tillfället. Däremot kan jag gärna diskutera med bröder i samma ålder huruvida Jack Bruce i bandet Cream spelade på en fyr- eller femsträngad bas på deras debutalbum ”Fresh Cream” 1966.

Om jag då bara refererar till den tid som flytt, då kommer många mobila enheter fram. På samma sätt bör de som är unga tänka. Hur når jag de där gamlingarna. Vad fattar dom? Är det möjligt att få dem att förstå någonting överhuvudtaget?

Kön

Oj, Oj, Oj så viktigt detta är! Respekt är alltid ett honnörsord och vi är alla väldigt känsliga för ord som på ett eller annat sätt kan uppfattas som att det ena könet blir förminskat på bekostnad av det andra. Visst du får skoja lite lagom, men det får aldrig bli så att du roar dig på någon annans bekostnad. Vi vill gärna skratta med dig inte åt dig för att du är så plump.

Familj

Visst kan du anspela på det fina i att vara del av en familj, och visst kan du referera till händelser i din familj. Gör det då med finess och precis lagom lite. Tyvärr har jag – liksom en del av er – tvingats lyssna till talare som gör sig roliga på sin familjs bekostnad. Innan du öppnar munnen bör du tänka på att de som lyssnar inte är på plats för din personliga psykoterapi.

Repetition

Kroppsspråket förstärker ditt budskap

”Eighty percent of success is showing up”.  (Woody Allen)

För att du ska vara trovärdig är det viktigt att en lyssnare uppfattar att det du säger är rätt och riktigt. En talares trovärdighet förmedlas inte bara genom orden. Lika viktigt är det hur du framför dina ord. Och det är därför det är så viktigt att du vågar tro på dig själv. Det finns en stor sanning i de klassiska orden ”som man betraktar sig själv blir man betraktad av andra.

Nästa del i din utveckling som talare är repetitionen. Vill du utveckla din talarkonst och har du tid och lust så är det en genväg att lära sig att spela teater. Den som en gång lärt sig att agera och spela fram känslor i en rollkaraktär kan med lätthet använda samma teknik för att förstärka sina egna ord. Det som skiljer teatern från det talade ordets konst är att i teater är man någon annan än sig själv, i talet är man sig själv. En god talare är alltid sig själv men lägger dessutom till ett medvetet actio/ agerande.

Ingemar Stenmark – som enligt många är världens bästa alpina skidåkare genom tiderna –  sa en gång att ”ju mer jag tränade desto mer tur hade jag”! Det är lätt att hålla med honom. Naturligtvis kan du lyckas genom att bara ställa dig upp och improvisera ett tal. Men! Och det är ett viktigt men. Sannolikheten är oändligt mycket större om du repeterar ditt tal ett par gånger innan du gör det. Fundera varför skådespelare och musiker är så noga med att repetera in sina föreställningar så vet du svaret. Repetera mera!

Dale Carnegie är en man som brukar kallas den amerikanska retorikens fader säger ”endast den som är väl förberedd förtjänar att känna sig säker”. Jag håller med honom. Just nu mår jag bra och känner mig tillfreds med min planering. Om två dagar håller jag en föreläsning/ kurs i retorik. Trots att jag säkert gjort det närmare tusen gånger så förbereder jag mig som om just denna är den första.

Det gör jag av två skäl. Det ena är respekten för de som anlitat mig och det andra är att jag vill känna känslan av att ha gjort ett bra jobb.

Tack för att du läst så här långt!

 

 

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Lämna en kommentar