Trägolv, knuttimmer, äppelträd och en sovande hund.

Jag sitter barfota i min skrivarstuga och känner det solvarma trägolvet mot fötterna. Det är mjukt, det är varmt och det känns så tryggt. Trots att jag vuxit upp med plastgolv så är det så här det ska kännas när man är hemma hos sig.

Jag sitter i en rödfärgad, knuttimrad liten stuga som ligger längst in i vår lummiga trädgård. Dörrarna är öppna och en mild bris skänker svalka till min kropp och syre till min knopp. I skuggan av äppelträdet ligger min vän ”Wille the dog” och sover. Det är nästan för bra för att vara sant.

Kreativitet är ett begrepp som indikerar att någon/ du känner att nu är tiden inne för en skapande process. Hur du uppnår detta läge tvistar de lärde. Det finns de som anser att den kommer när du minst anar det. Därför ska man sitta och vänta på att den ska komma. Å andra sidan gäller det att jobba på hur trögt det än går. Den som gör en ”Jan Guillou” och skriver tio sidor text per dag förstår vad som menas med det.

Själv ligger jag någonstans i mitten. För att vara kreativ anser jag att det primära är att må bra. Det gäller att se till att både själ och kropp är i balans. Lika viktig är din arbetsmiljö och det som händer runt dig. Lägg sedan till ett mått disciplin och du har gett dig chansen att släpp lös spännande tankar och möjliggöra visioner.

Det är därför jag sitter i min stuga, utanför traskar husspindeln ”pappa långben” över trädäcket. Solen skiner. Miljön runt omkring mig ger mig en känsla av välmående. Lägg där till lite arbetsdisciplin. Jag ger mig en uppgift som ska lösas/ utföras under dagen och när det är gjort är jag ledig.

Det är mitt sätt att skapa den kreativa stunden. När tänkte du senast på hur du och ditt sätt att hantera dig själv ger resultatet av ditt arbete.

Så här skrev jag den 22 augusti. Så länge sedan att jag totalt glömt bort dess existens. Men. Så skönt jag hade det då. Idag den 28 november är det inte lika kul att leva. Ja, livet som sådant är väl OK. Vad jag menar är vädermässigt. Idag var det så dåligt väder att jag fick nöjet att promenera med ”Wille the dog”. Två grader och vertikalt regn är ett väder som ingen förtjänar att vara ute i. Men behöver en kompis sällskap så får man ju ställa upp. Och. Det är han värd.

Det är också november rent konjunkturmässigt. Sverige har rasat ner i en kraftfull lågkonjunktur och det första som dras ner på är kompetensutveckling. Så det som såg ljust ut i augusti är tyvärr inte lika strålande som då. Eller, kanske ändå inte! Lika säkert som att det första man drar in på är kurser och föreläsningar så är det också en av indikatorerna på att en vändning är på gång. Mitt ”bokningsläge” för hösten 2013 ser idag ut bättre än det gjorde inför hösten 2012 förra året.

Vad då göra? Jo, det gäller att jobba fram kreativiteten. Det gäller att göra en ”Jan Guillou” och skapa arbetsrutiner och ge sig själv uppdrag på vad som ska presteras per dag. Igår var jag på en intressant föreläsning om hur man bygger varumärken. Eftersom jag själv åker runt och talar om just detta var det med positiv förväntan jag gick dit. Och! Jo, det var otroligt intressant. Julian Stubbs föreläste och var precis så bra som jag hoppades att han skulle vara. Naturligtvis insåg jag sanningen i ”små konstnärer stjäl lite, stora stjäl mycket” och så fort jag kom hem kompletterades min Power Point med insikter från honom. Tack för det!

Sedan blev det svårare! Kolla Facebook, dricka kaffe och läsa läxan till vinkursen kändes intressantare än att ringa runt och föreslå kurser och föreläsningar. Men då hoppade agent Hamilton upp på min axel och jag insåg att morgondagen skapar jag idag. Och när sen även Luther hoppade upp på den andra axeln blev det faktiskt hyfsat mycket gjort.

Och jag kommer aldrig att glömma danslärarens ord i tv-serien Fame. ”So you want fame, well here you start paying it in sweat”. Lite för gammal för berömmelse är jag kanske men det är roligare att jobba än att sitta och slöa. Idag har jag skapat min kreativa process genom att göra just det. Jag har svettats med både min hjärna och min kropp. Gå du och gör detsamma. Din rast är slut!

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: