Man lever bara en gång och det är faktiskt så. Många lever ingen gång men ingen lever två!

En replik från pjäsen Hemmet av Kent Andersson och Bengt Bratt får inleda dagens blogg. Det är en så läcker formulering att jag bara måste ta den en gång till. ”Man lever bara en gång och det är faktiskt så. Många lever ingen gång men ingen lever två”. Uj, Uj, Uj så sant som det är sagt. Frågan som uppstår! Varför lever så få det liv de vill leva? Varför är det så svårt att ta tag i saker och gör det man egentligen vill?

”Utan drömmar dör man sade du till mig när jag var liten” är en formulering av Ulf Nilsson i en dialog mellan far och son. Svaret från fadern är ”Det var då det! Nej du! mina drömmar dog när verkligheten hann ikapp mig. Mina drömmar köper jag!”

Det regnar vertikalt, det blåser alldeles för mycket, och det är två grader varmt. Klockan är elva och det är småmörkt redan nu. Det är inte roligt. Det är tungt att få något gjort. Bildspelet på datorn indikerar att inget arbete utförts på ett tag. Då kommer bilden av Titti upp. Det är en bild från förra våren.  Hon står hos Lisa i trädgården intill hönsen och håller sitt ”examenstal”. Vi avslutar en retorikkurs på en vingård i Toscana.

Jag är en man som har förverkligat många drömmar och förstår verkligen betydelsen av att försöka göra just det. För utan drömmar dör man. Och det är därför du måste jobba på att skapa drömmar och se till att du förverkligar dem. Då förverkligar ju även dig själv!

Men! Det är inte så jävla lätt att vara positivt och kreativt affirmerande när jobbet trycker på, när ungarna vill ha hjälp och bilen pajar. Dessutom är det november både ute och inne. Mörkret, regnet och kylan gör att vi mår fysiskt sämre. Det är länge sedan både du och dina arbetskamrater hade semester och tid till vila och reflektion. November månad är en tid när stress och frustration parat med tröttheten gör att det är lätt för konflikter att uppstå. Ingen vill bråka men det blir bara så.

Och då måste du inse just detta att du lever bara ditt liv här och nu. Och det är faktiskt det du är född för att göra. Formulera din vision och svettas för att nå ditt mål. På så sätt ger du dig en dubbel belöning. Du har något att göra medan du jobbar för att nå ditt mål och du belönar dig när du nått det.

Två av de drömmar jag förverkligat är kurser i Toscana och att få skriva en bok. Sedan 1999 har det blivit 41 kurser där nere och två böcker. Och! Det som är så fantastiskt är att det var inte alls svårt. Det var bara att göra det. Och det är det som är mitt budskap till dig idag. Gör det! Föreverkliga din dröm. Har du ingen för tillfället. Sätt dig ner och tänk efter. Vad vill du göra med resten av ditt liv? Formulera målet och svettas för att nå det. Du blir lycklig, stolt och en bättre människa. För du har fattat just detta att

”Man lever bara en gång och det är faktiskt så. Många lever ingen gång men ingen lever två”!

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

One response to “Man lever bara en gång och det är faktiskt så. Många lever ingen gång men ingen lever två!”

  1. willethedog says :

    Reblogga detta på retoriker och kommenterade:

    Efter en händelserik dag i Stockholm kom jag hem och råkade upptäcka ett gammalt blogginlägg som känns lika aktuell idag som den 27 november 2012. Läs och ta till dig av budskapet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: