Jag gör som fåglarna – är lättklädd i kylan!

Visst ser det både småkallt och mysigt ut när småfåglarna sitter och burrar upp sin fjäderskrud i buskarna en tidig vintermorgon. Koltrasten konstrastrerar vackert mot den vita snön och talgoxarna är sitter som gula bollar i grenverket. Jag filosoferar gärna kring saker i min närhet och utanför vår dörr sitter ofta fåglar och väntar på fröer. Dagens blogg handlar om att upptäcka att du vinner på att vara lättklädd när du går på promenad en vinterdag och även i det sociala livet.

T-shirt, täckbyxor, grova skor, vantar, mössa och en härlig dunjacka är vad som behövs när det är -22 grader och vindstilla ute. Ja, egentligen är t-shirten helt onödig. Jag använder den bara för att inte svetta ner dunjackan! Vad som ska göras? Sitta framför datorn i ett snålvärmt hus eller en hälsobefrämjande promenad i det vackra vintervädret? Ja, om du har så kallt att du måste ha täckbyxor inomhus så kom över till mig. Här finns det både värme och kaffe.

Näh, vad det handlar om är att ta inspiration av fåglarna och inte klä dig så mycket inför en promenad. Det började med att jag tänkte på hur de bara har dun som skyddar dem i kylan. Nästa steg var naturligtvis att testa just detta. Det var – 25 när jag första gången med bar underkropp under dunjackan tog en promenad. Visst! Det var lite småkyligt (men bara just det) de första fem minuterna. Sedan kom den perfekta värmen. Istället för att bli för varmt eller för kallt anpassade sig kroppen och dunet till varandra och skapade en go varm luftkudde. Sedan dess tar jag aldrig på mig mycket kläder när jag tar en promenad med Wille the dog om det är kallare än – 15. Det behövs inte! Dagens morgonpromenad innebar att jag frös lite grann om händerna, kinderna var småfrusna men kroppen/ bålen var varm och god. Jag mådde enormt bra av att ha fått röra på mig. Testa du också och du kommer att se att hur härligt det är!

Lika viktigt är det att vara ”lättklädd” i mötet med andra människor. Vi är väldigt duktiga på att sätta upp barriärer gentemot varandra. Vi klär på oss subtila rustningar för att skydda oss från möjliga påhopp, elaka kommentarer eller för att skydda oss från att inte ens bli sedda. Det skapar ett kallt samhälle som ingen egentligen vill ha. Det är därför jag vill uppmana dig att vara lite mer lättklädd när vi ses nästa gång. För det är då magin uppstår.

Om du är frusen och säger det till mig så får du en kram. Den kramen ger värme, den ger kontakt och den skapar en relation med. Samma sak händer om jag känner mig lite småfrusen och vågar säga det till dig. Du ger mig kramen, värmen och det goda samtalet. Det vet vi ju, så varför ”kramas” vi då så sällan?

Svaret! Du och Jag och Vi har för mycket kläder på oss. De hindrar oss, de håller oss tillbaka och om du inte vågar ta kontakt med mig så vågar jag inte ta kontakt med dig. Så enkelt är det, trots att vi alla längtar efter att få leva och verka i samspel med andra.

Därför min vän tycker jag att du nu ska ta på dig en T-shirt, täckbyxor, grova skor, vantar, mössa och en härlig dunjacka. Gå på det där eventet, gå på kursen eller sätt dig bara på fiket och tala med dina vänner. Men börja först med att klä av dig och sedan ge en go härlig kram.

Så skapar du den framtid du drömmer och det är väl den bästa julklapp du kan ge dig själv!

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: