Parken Zoo och Employment Branding!

“Hur attraherar och engagerar du talangerna till och inom ditt företag”? Den frågan ställer Malin Hansson i en presentation av uttrycket Employment Branding.  Hon skriver vidare. ”Vad säger före detta anställda om företaget”? Om man dessutom lägger till ett citat av Spotifys Daniel Ek om att ”Som man betraktar människan betraktar man företaget” är det inte roligt att läsa om resultatet av utredningen kring Parken Zoo.

Igår publicerades rapporten som den oberoende expertgruppen fått i uppgift att ta fram med anledning av den debatt som programmet ”Uppdrag granskning” skapade. Där framgår det tyvärr att det är inte bara lögner, undermålig djurhållning som har skapat krisen. De anser även att att en del av problematiken är att personalen inte fått möjligheter att fullgöra sitt arbete på ett så bra sätt som möjligt. Det är olyckligt på alla sätt och frågan är naturligtvis vad som kommer att hända med Parken Zoo.

Idag tänker jag mer på personalen än på djuren och den situation de hamnat i p.g.a. brister hos ledningen som ledde till det katastrofala reportaget i TV. Hur mår de och vad görs för att de ska känna trygghet och glädje i sitt arbete. I sociala media/ läs Facebook har den möda de lagt ner mötts med förakt och mot ledningen har det uttalats både direkta och indirekta hot. Lägg där till att Parken Zoo är mycket känt i Eskilstuna och hundratals har sommarjobbat där. Tyvärr tror jag inte att de med stolthet och glädje berättat var de arbetar inför vänner och bekanta.

Det är lätt att göra en parafras på Daniel Eks citat och säga ”som man betraktar företaget betraktar man människan” och utifrån det vara nyfiken på hur Parken Zoos styrelse kommer att hantera situationen. Egentligen finns det ju bara ett sätt att gå vidare. Och! Det är inte nedläggning utan en nysatsning.

Byt ut ansvariga och ge de anställda de resurser de behöver för att göra ett bra jobb. Se till att det exponeras i sociala media. Visa att genom att bevara och utveckla personalens kompetens kommer de att återuppbygga förtroendet hos allmänheten. Förändringen måste få komma inifrån och det är här uttrycket om Employment Branding kommer in.

Helena Mattsson skriver vidare att rätta medarbetarna med rätt kompetens, inställning och engagemang som är ett företags viktigaste tillgång. Det finns hopp för Parken Zoo om de vågar inse att det är personalen som kan vända det här. Ett sätt att göra det på är att ge dem den respekt de förtjänar för vi ska inte glömma hennes fråga i ingressen. ”Vad säger de anställda om företaget”?

Ge dem chansen att vara stolta och vi kommer upptäcka att även efter en lång vinter kommer det att komma en vår.

Det positiva med det andra alternativet för Parken Zoo? Nedläggning! Ja, det innebär ju att Eskilstuna får gott om plats för att bygga nya bostäder i en naturnära och vacker miljö. Kanske det skulle vara nog så spännande!

 

Etiketter:,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: