Välkommen Irja, vet hut Tommy

”One step forward, two steps back! It’s a crazy dance”. Så lyckat och så förbannat misslyckat är resultatet av Parken Zoo: s senaste beslut. De hade chansen och de tog den inte. Varför?

Som de flesta i vårt avlånga land kommer ihåg har Parken Zoo varit i blåsväder efter TV-programmet som avslöjade stora brister i deras sätt att ta hand om djuren. Det i sin tur avslöjade stora brister i hanteringen av likvida medel och sätt att överhuvudtaget sköta ett företag. Jag bor granne med Parken Zoo och har i alla år sett på verksamheten med skeptiska men i grunden mycket positiva ögon. Det skeptiska beror på att jag har svårt att se att en anläggning av det slaget ska vara i kommunal ägo. Det känns fel att Eskilstunaborna ska betala för det underskott som presenteras år efter år. Om det hade varit privatägt hade det inte varit företagsekonomiskt rimligt att driva en verksamhet på dessa villkor.

Det fanns tre personer som med rätta fick ta ansvar för den kritik de utsattes för. Det var djurparkschefen, det var VD och det var styrelsens ordförande. Dessutom fick den PR-byrå som de anlitat kritik för deras sätt att hjälpa dem genom krisen. Nu när det är dags för omstart så blir det en omstart som ingen med förståndet i behåll kan kalla omstart.

Jodå! PR-byrån är borta. Djurparkschefen lika så. Styrelsen har avgått. Så långt är det ju både klokt och rätt hanterat. Men! Styrelsens ordförande Tommy Hamberg sitter kvar och f.d. VD Torbjörn Bergvall jobbar kvar som enhetschef. Det betyder ju i klartext att de som var huvudansvariga sitter kvar. Jag skäms när jag försöker förstå varför. Det är ju dom som var ansvariga för den kultur som skapade problematiken. Det var ju dom som ansåg att de inte behövde vara med på konferenser och samarbeten med andra djurparker. Det var ju dom som tillät det hemska att hända.

MEN

Två steg framåt, ett steg tillbaks är ett klokt beslut. Något positivt som är mycket positivt är beslutet om att tillsätta Irja Bäckström som ny VD. Det är en mycket klok kvinna som har ett enormt förtroende hos båda allmänhet och näringsliv i Eskilstuna. Valet kunde inte vara bättre. Jag vill tacka Irja för modet att ställa upp. Det behövs en person med ”skinn på näsan” och hög integritet för att vända varumärket och återskapa ett positivt förtroende för Parken Zoo. Det har du och det får vi Eskilstunabor vara tacksamma för. Du kommer att göra ett bra jobb.

DOCK

Varför ger ni som styr inte henne chansen att ”vända blad” och starta på nytt? Den tragiska gubbmassan Tommy/ Torbjörn sitter ju kvar. Det är inte ett lyckat beslut.

Etiketter:, ,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: