Förbannade hosta, nu är det dags för champagne!

Det räcker nu! Det skräller i hörselgången, det tjocknar i halsen så att man inte får luft och man känner sig allmänt dassig. Allt är influensans fel. Jodå, det hade säkert gått att vaccinera, men hur många vågar göra det nuförtiden? Vad jag tänker på idag då? Europas ekonomi naturligtvis som har stora likheter med den förkylning som får mig att vilja ligga kvar i sängen.

Det är synd om mig! Det är synd om många av oss. Vi är många som är drabbade, vi är både sjuka och friska som är drabbade av den ekonomiska influensan som härjar i många av Medelhavsländerna. Än har det inte gått lika långt som i Spanien där mer än var fjärde person går arbetslös. Än klarar vi oss mycket bättre än de som bor i Grekland. För än så länge har vi det ganska bra!

Orsaken till att det går så bra för oss i Sverige är att vi dricker mycket champagne! Vi är storkonsumenter på mousserande vin och det gör att vi lyckats hålla den svåra konjunkturen stången. Eller något mer korrekt uttryckt. Vår konsumtion av kläder och prylar är så hög att den motverkar det som sker i det övriga Europa.

Men det är synd om mig! Jag är ju förkyld. Rent förbannat förkyld. Host, host, host, host är de oftast förekommande ljuden från min strupe. Och det beror på min fru som smittat mig, som i sin tur blivit smittad av vår dotter, som i sin tur blivit smittad av mig. Vi har fastnat i en form av limbo. När den ene mår bra så mår den andra sämre. Och! När den förste frisknar till så blir den andre sjuk på nytt och så går det runt en gång till. Man lessnar till slut och fastnar framför TV:n med en pläd runt kroppen istället för att dricka en flaska champagne.

Tyskland är på väg att tillfriskna och vägen ur den ekonomiska krisen är densamma som i Sverige förutom att de där dricker Sekt. De konsumerar och tror på framtiden och eftersom den kommer att bli ljus går det att konsumera ännu mera. På så sätt skapar de det positiva hjulet. Men i Frankrike är det tvärtom. Där dricks det inte någon skumpa. Konsumtionen går ner och ingen tror på framtiden längre. I Grekland tillverkas det inte ens mousserande vin och de har ju inga pengar att importera för.

Det sägs ju att många sjukdomar kan lindras med en positiv psykosomatisk inställning. Tro att du är frisk och du blir friskare. Personligen tror jag enormt mycket på detta. Även när livet enbart består av ett ständigt hostande är det viktigt att försöka se framåt.

Till helgen ska jag bjuda på Champagne för att fira att familjen äntligen är frisk. Vi kommer att höja våra glas för våra franska vänner och säga skål! Vi vill tacka det franska folket för den goda drycken som ger ett så stort välmående. Men! Vårt välmående kommer att vara så mycket större eftersom vi genom att dricka just den flaskan är tvungna att köpa en ny. Vi gör en realpolitisk handling och räddar Frankrike från en ekonomisk kollaps.

Du som tycker synd om dig själv! Du som sitter där och bara hostar framför TV:n. Klä på dig, ta en promenad till närmaste Systembolag. Köp en flaska god skumpa. Kosta på dig något alldeles extra. Det har ju varit synd om dig så länge att du är värd att belöna dig själv.

Vi är många som kommer att tacka dig för din insats. Och du kommer att upptäcka att den där promenaden var riktigt skön och än mycket bättre blir det när du öppnar flaskan.

”Kinderägget” är skapat! Tre goda saker i ett. Du gör en insats för Europas ekonomi, du går en friskvårdande promenad och du får dricka ett gott vin. Skål!

 

Etiketter:, , , , ,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: