Vem bryr sig?

En ny påve! Luleå Hockey vinner mot Frölunda! Carl Philip är beredd att avstå arv! Så mycket tjänar banken på ditt lån! Men. Vem bryr sig? Varför ska vi bry oss. Och. När ska vi hinna bry oss? På vilket sätt får jag det bättre av att bry mig? Näh, lägg ner sånt tjafs.

Så är det lätt att tänka, jag gör det regelbundet och känner mig uppgiven. Det jag tänker, tycker och vill kan väl inte intressera någon annan. Samtidigt inser jag hur knäppt det är att tänka så för då händer ju ingenting. Då var ju t.o.m. den tanken förspilld tid. Det negativa hjulet går igång än en gång.

Precis så tänkte jag alldeles nyss. Då klingade det till i burken och någon hade skickat ett meddelande till mig på Facebook. Denne hen ville tacka för att jag brytt mig! Vi hade träffats på en föreläsning och hen hade tagit till sig av mitt budskap. Wow! Tack!

I den stunden förändrades mitt humör. Jag kändes hur jag blev stolt. Kroppens hållning stärktes och jag blev nästan två meter igen. Min mun fick ett fånigt litet leende på läpparna. Det var någon som brydde sig om mig även fast vi inte känner varandra.

Och det är därför jag ska bry mig om den nya påven, att Luleå Hockey vinner, att Madde får Carl Philips villa och sura till över att banken tjänar på mitt bolån. Men jag ska inte sitta i min ensamhet och bry mig. För de bryr sig ingen annan om. Näh! Ut och tyck till. Ta en kopp kaffe med vänner och bekanta, gör aktiva försöka att lära känna nya människor och tyck till. För det är det som är det stora med ditt tyckande. Den du talar med kanske tycker något annat och då kan ni ju börja tala om saken.

Speedating av olika slag är inne i företagsvärlden just nu. Löjligt men sant och det är faktiskt riktigt
viktigt. För det olyckliga är att det är många som tycker att det är obehagligt att mingla med andra. I mina föreläsningar tar jag alltid upp vikten av att våga ta kontakt och visa intresse för de människor man möter. Naturligtvis får jag nickande lyssnare som håller med. Men vad tror ni att händer på rasten, vid lunchen eller pilsnern före middagen? Tror ni att de som höll med då passar på att sätta sig med någon som de inte känner mycket, mycket väl. Ja, då tror ni fel. Det är alldeles för många som inte vågar lämna sin trygghetszon och upptäcka att det finns nya människor att möta och ny insikter att ta till sig.

Förra året var jag ordförande för Företagarna i Eskilstuna. Vi hade regelbundna träffar för våra medlemmar. Syftet var naturligtvis att genom att lära känna varandra skapa nya kontakter och eventuellt nya affärer. Kamraterna i styrelsen uppmanades att inte sitta och tala med varandra utan med våra ”gäster”. Tror du att alla gjorde det så tror du fel. Och om du nu tror att jag fick kritik för att de bara satt och talade med varandra tror du rätt. Varför gjorde styrelsekamraterna på det sättet? Mitt svar är rädsla! Det kostar på att ta kontakt och får man då tag på någon som också gärna undviker att ta kontakt så märks det ju inte, eller ….?

Min vän ”mingelkungen, koordinatorn och moderatorn” Eric Ericsson har sammanställt en checklista hur man ska tänka på när det ska minglas. (Vill du ha en kopia, så fixar jag det). Den sista punkten han tar upp är ”Kontrollera och gör dig synlig. Kolla av att du inte har missat någon du verkligen ville träffa vid denna mingelträff. Gör dig spelbar och synlig, stå inte i passningsskuggan.

När du får kontakt, bjud på ett leende och du får ett leende tillbaks. Tyck till om banker, kungahus och det härliga i att Luleå Hockey vinner SM-guld. Det är både lätt och rätt att bry sig.

Etiketter:, ,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: