I vinet finns glädjen

PICT0609Det är gott, det är farligt, det är friskvård, det är berusande men framför allt, det berikar livet. Bacchus hade rätt. I vinet finns glädjen!

Ikväll kommer jag att dricka gott vin. Imorgon kväll kommer jag att dricka ännu godare vin och på lördag kommer jag att dricka ännu ett gott glas till middagen. Alkoholist? Javisst! Näh, det är helt enkelt påsken som är här. Hela familjen kommer att samlas för första gången på länge. Vi kommer att äta god mat och eftersom fadern i familjen uppskattar goda viner blir det just det som serveras.

Det är inte mycket jag får bestämma hemma och det är kanske bäst så. Men! Om det nu är på det viset är det också bäst att undertecknad väljer vin. Det här med vinintresset har blivit mer och mer uttalat de sista åren. Från att ha varit lite lagom intresserad och Munskänk med hyfsad pejl på vad som serverades på Systembolaget hamnade jag i Toscana och lärde känna Enzo. Han har ett synnerligen välsorterat enotek/ vinshop. Många år och många glas senare har jag en god repetoarkännedom om de viner han brukar servera på våra gemensamma vinprovningar.

Men samtidigt som jag lärde mig mer om vin så försvann mycket av min kunskap om vin i allmänhet. Jag får ofta frågan vad som är mitt favoritvin och förväntas då svara :- Italienska, franska eller kanske viner från Sydafrika. Och. Det blir så fel eftersom jag gärna talar om druvor och framförallt druvblandningar. Naturligtvis finns det favoritområden även för mig och för att förenkla det så uppskattar jag mycket viner från Bordeaux, Champagne, vita från Bourgogne och Toscana.  Och det var det som var problemet. Vi drack massor med viner från de områdena och en absolut favorit är de vinmakare som blandar franska druvor med Sangiovese nere i södra Toscana (Bolgerhi).

Det upptäckte jag smärtsamt på Munskänkens två-betygskurs. Där skulle vi helt plötsligt dricka viner från den s.k. nya världen (länder utanför Europa) och förväntades känna igen druva och från vilket land det kom. Jo tjena! Det var inte lätt för en annan som t.o.m. brukar undvika att dricka vin gjort på Tempranillo (Rioja). Vad kul det var! Jag hade fel och njöt av det. Nu fanns det ju ännu mer att lära igen. Och när jag omsider började få rätt blev det dubbelt å roligt. I vinet finns glädjen!

Erlands vinskola! Ett hobbyprojekt dök upp som en liten kul grej och nu är den igång. Det är roligt att undervisa. Jag har gjort det i över fyrtio år och tycker att jag kan det. Lika lång tid har jag druckit vin och tycker att jag kan även det. Syllogismen är glasklar. Vinskolan startade och inte bara den. Hjärnan gick igång. Det har blivit en spännande utmaning att hitta goda representativa viner som ska serveras kamraterna. Jag mår gott och trivs med det. I vinet finns glädjen.

Än roligare är det att göra det och bli uppskattad och upptagen i en gemenskap. Vi är en samling vinintresserade som kommer från lite olika håll. Kamraterna får lära sig mer om vinet, de får lära känna varandra och tillsammans skapar vi en härlig gemenskap. I vinet finns glädjen.

Och som ni alla vet bör vi undvika att dricka BiB-viner eftersom de faktiskt är hälsovådliga!

Skål vänner!

Etiketter:, ,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: