Vi har slitit hela året och nu har vi förlorat allt!

En liten blänkare i SvD den 26 juli 2013 låter oss veta att Jean-Louise Moissenet i Beaune liksom många vinbönder i Bourgogne har drabbats av stora skador när området härjades av hagelstormar. Samtidigt har Eskilstunakuriren ett reportage om spannmålsbönderna i Mälardalen ser sin skörd torka bort. Lägg där till ett samtal med en statlig tjänsteman som inte riktigt förstår villkoren för en företagare så har vi ämnet för dagens reflektion.

”- Du kan väl få någon form av avgångsvederlag om du behöver det! För staten går väl in och tar hand om det tills du får pension”.  Det var inte med illvilja eller ironi han sade det här till mig. Vi var två halvgamla män som talade om när det är den rätta tiden för att gå i pension. Han har alltid varit statligt anställd och i den verksamhet han arbetat är det numera mycket vanligt att de anställda erbjuds mycket förmånliga villkor om de är villiga att gå i förtida pension. Och vi är ju många som tänker utifrån den verklighet vi själva lever i så jag förstår honom på sätt och vis. Jag har ju själv varit anställd och haft den stora lyckan av att känna trygghet i att ha ett jobb att gå till och en lön som anlänt i slutet av varje månad.

Men det har inte Jean-Louise Moissenet, spannmålsbönderna i Mälardalen eller vi som försörjer oss som egna företagare. Vi satsar pengar, arbetstid och framför allt framtidstro på att det vi sår kommer vi också att få skörda. Det skyddsnät som finns är dyra försäkringar som inte alla anser sig ha råd att betala. Och ändå kan jag tycka att det bästa som hänt mig i mitt arbetsliv var när jag startade mitt företag för tjugosex år sedan.

Som man sår får man skörda! Ett talesätt som har en stor sanning i sig, men också är totalt fel. Ibland kan det gå åt helvete i alla fall. Då gäller det att ha ”is i magen” och så mycket pengar att man kan överleva till nästa skördetillfälle. Därför kostar vi också mer pengar än motsvarande kommunala verksamheter som kan balansera eventuella nedgångar på ett helt annat sätt.

Det finns mycket kunskap i Bibeln om man bara är öppen nog att ta den till sig. Ett annat talesätt som man kan finna där är resonemanget om att efter sju goda år kommer det sju magra. Idag är jag glad över att jag tänkte på det under de goda nu när lågkonjunkturen vägrar släppa sitt grepp. Jag har lagt undan i ladorna och än finns det gröda kvar. Det är skönt för det ger mig en känsla av trygghet. Men inte för mycket! Jag anser nämligen att för mycket trygghet är kontraproduktivt och är förödande för kreativitet och engagemang.

Jag är i grunden socialist (dock inte politiskt korrekt) och är för privat verksamhet. Jag anser att vi skulle ha ett bättre samhälle om vi var fler som sysselsatte oss genom egna företag. Och orsaken till just detta är trygghet. Jag anser att det finns en stor förväntan hos många att samhället/staten/kommunen ska ta hand om oss från vaggan till graven och den känslan av trygghet passiviserar oss. Vi gör vad vi ska och det kan räcka med det. Och! Det är verkligen helt OK för mig, men det är bara det att de då missar så mycket lycka, glädje och stolthet.

För det är just kicken av att ha fått utföra ett lyckat uppdrag som förutom de ekonomiska fördelarna ger så mycket mer. Det är kärlek, tacksamhet, uppmärksamhet och så oändligt mycket mer. Den belöningen är så stor att jag längtar att få börja arbeta igen efter semestern. Som föreläsare är det korta ledtider och den första månaden handlar om att ringa runt och ta kontakt. Påminna gamla kunder och försöka intressera nya.

Jag får börja med att så för att få skörda för även om det förra året var drabbat av en ekonomisk kris. På samma sätt är jag övertygad om att vinbönderna i Bourgogne och spannmålsbönderna i Mälardalen kommer att komma igen. För de liksom jag vet att vi går mot en ljusnande framtid och framförallt att det är vi själva som skapar den åt oss och våra familjer.

Om vi skulle få fler företagare i Sverige så är jag övertygad om att vi skulle få ett bättre samhälle där fler tog ansvar för den miljö vi lever i. Det är ju i den goda jorden/ det goda samhället växtkraften finns!

Etiketter:, , , ,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: