Om den svåra konsten att njuta!

IMG_0527Det går bra nu! Riktigt, riktigt bra! Det har nog aldrig gått så bra tidigare och ändå brukar det faktiskt gå ganska så bra, ganska så ofta. Men! Ändå! ……………..! Det är inte så lätt att njuta och bejaka när det går bra. Varför är det på detta viset? Om det handlar dagens fundering.

Som många av er vet så jobbar jag som föreläsare och pedagog. Mitt arbete består i att åka runt och tala/ha kurs i ämnen som Retorik – Pedagogik – Organisationsutveckling. Det har jag gjort på deltid sedan 1987 och på heltid sedan ett par år. Och! Jag älskar mitt jobb. Det må verka fånigt att en gammal man skriver sådana ord om ett arbete, men så är det faktiskt! Det ger så mycket på alla de sätt du kan tänka dig. Jag får träffa många spännande människor, jag reser mycket och ibland så får jag en positiv ekonomisk effekt av det också. Men! Ändå! ………….

Är det Jantelagen som gör att jag idag trots att jag sitter ensam på mitt kontor inte vågar/ orkar vara stolt över att höstens arbete har gått så bra? Eller är det bara jag som är löjlig? Dessvärre tror jag att min onödigt låga självkänsla inte är ovanlig. Det är många som skulle må så mycket bättre om de tillät sig själva att göra just detta. Och det finns pengar att tjäna om vi kunde skapa ett samhälle där det var legitimt, rätt och riktigt att våga njuta när det går bra de stunder i livet som det gör just det.

Härom vecka skrev jag ett blogginlägg om det magiska ordet ”kanske” och att man skulle träna sig på att säga till sig själv ”Vad jag är bra”. Om ett par veckor åker jag till Luleå för att föreläsa om det personliga varumärket. Den föreläsningen kommer att handlar om att njuta av att man blivit den man blev, men också få lyssnarna att inse att det är bara början. Din framtid  och ditt personliga varumärke skapar du själv genom att inse att du kan göra det. Lär dig sedan av hur företag som Apple, Coca Cola, MAX och Adidas m.fl. bygger upp sina varumärken. Se och inspireras, jobba sedan för att nå ditt mål. När du ”svettas” för att nå ett bestämt mål kommer två saker att ske. Det ena är att du kommer att lyckas (jo, det kan ta tid, men till slut så). Det andra är att du kommer att trivas med att göra det. Det är kul att jobba med att förverkliga sina drömmar.

Men! För att du ska lyckas ska du tänka på två andra saker. Det ena är att du måste inse att dygnet inte har trettio timmar. Stanna upp ibland. Njut av att du ännu inte nått målet. Ta en promenad ut i naturen, träffa kompisar och umgås med familjen. Tappa inte bort dagen för morgondagen. Om du inte stannar upp och vilar ibland kommer du att vara utbränd när du når det mål du satte upp. Är det värt det? Det andra är att du ska bejaka dina framsteg. Våga berätta för andra att du har lyckats och att du tycker att du är bra. Våga skryta över dig själv! För då uppstår en magisk reaktion i ditt inre. Din själ/ditt vara hör dig säga att du är stolt över din prestation. Dina ord blir som endorfin för kroppen och du mår bra.

Det är alltså enkelt att njuta och bejaka sig själv. Det är ju bara att göra det. Gör det du också! Ju fler vi är som vågar vara stolta, desto lägre skatt behöver Fredrik Lövfen och Stefan Reinfeldt ta ut av oss. När du njuter av ditt liv så mår världen omkring dig så mycket bättre.

Etiketter:, , , ,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: