Förbannade egoister, JAG finns också!

Vart är vi på väg? Varför ser vi inte varandra längre? Varför bryr vi oss inte längre? Varför gäller inte sociala normer och lagar längre?

Jodå, det regnar ute och då är det ju lätt att vara på dåligt humör. Mitt gnäll är alltså inte något att bry sig om. Det är ju bara ännu ett exempel på det egoistiska samhället vi tillsammans har skapat. Om detta handlar dagens fundering.

Som skrivet! Det regnar ute och då finns det många människor som gärna skyddar sig från regn med paraplyer. Och! Det är ju fullkomligt livsfarligt, eller nästan i alla fall. D.v.s. för oss som är + 175 cm. långa. Ansikts- och ögonskador är ofrånkomliga om man inte skyddar sig. För JAG ska ju ta mig fram och eftersom det är JAG som går här så bör ju de andra flytta sig. Om de som är av en lägre altitud bemödade sig om att se omvärlden skulle de se även oss andra komma gående och då skulle VI med ett elegant snedsteg kunna passera varandra utan att stöta ihop. Men nejdå, jag vet inte hur många gånger jag tagit mig fram på gatan med armarna uppe som skydd för ansiktet. Det är vid dessa tillfällen jag tänker. Förbannade egoister, JAG finns också

Det här med hur vi bör och förväntas (enligt lagen) att uppträda i trafiken, på gator och torg är också något som utvecklats negativt de senaste åren. Jag är bilist, cyklist och en person som gärna promenerar. Dessutom är jag så gammal att jag känner till att vi förväntas hålla till höger när man kör bil eller cyklar. Att man promenerar på trottoar eller vid vägkanten. Cyklar gör man på cykelbana eller på vägen. Men det där gäller ju inte längre. Allt är tillåtet, överallt!

Just därför är jag skrämd, jag är rädd och faktiskt lite förbannad. JAG vill inte skada eller döda dig när jag kör bil. Det är ju därför vi har våra gemensamma regler. Men det gäller tydligen inte dig! Hur dum får man vara, eller kanske frågeställningen ska vara, hur egoistisk ska man tillåtas vara. Det är direkt puckat, dumt, klantigt att svänga ut en barnvagn på gatan utan att se om det kommer någon bil. Övergångsstället 100 m. bort hade varit en markör som gjort att jag förstått vad du eventuellt skulle göra. Min bil hade bra bromsar och jag såg dig. Men du omdömeslösa mamma såg inte mig, du såg inte ens ditt barn, du kollade ju din Iphone. Förbannade egoist, JAG finns också.

”Allt vad du vill att människor ska göra åt dig ska du ock göra mot dem”. En underbar levnadsregel som vi måste hitta tillbaka till. Dagens fundering har hittills handlat om skeenden på det yttre planet, det olyckliga uppträdandet mot varandra på gator och torg. Där finns alltför gott om egoister som inte bryr sig om andra. Jag är säker på att du håller med om det, samtidigt som du tycker att jag är lite gnällig.

Och! Det är det som är det farliga. Om vi inte bryr oss om sociala normer och konventioner i något så futtigt som trafiksituationer. Tror du att vi bryr oss så mycket om varandra i stort. Hur visar du kärleken till medmänniskan. Vad gör du för att skapa det goda samhället? På vilket sätt ser du mig och ger mig chansen att se dig. Förbannade egoist, jag finns också och det är när du ser mig vi kan göra något tillsammans.

Nils Ferlin får sammanfatta mina tankar.

I livets villervalla 

I livets villervalla
vi gå på skilda håll.
Vi mötas och vi spela
vår roll –

Vi dölja våra tankar,
vi dölja våra sår
och vårt hjärta som bankar
och slår –

Vi haka våra skyltar
var morgon på vår grind
och prata om väder
och vind –

I livets villervalla
så nära vi gå –
men så fjärran från varandra
ändå.

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: