Fan, nu blir jag feminist! Nu går Parken Zoo för långt!

Det var en gång två män och en kvinna. De satt i ledningsgruppen för ett företag med ett Zoo och ett litet tivoli. Det hade en uttalad inriktning mot att barnfamiljer ska besöka deras anläggning och marknadsförde sig som ett speciellt djurvänligt zoo. Den ene mannen var äldre än den andre och fick då vara Ordförande. Han var en gammal politiker och ansågs lämplig för posten. Den andre mannen var yngre och fick vara Verkställande Direktör. Det var en fin titel och han var mycket stolt. Hans uppgift var att utveckla och förädla anläggningen som hette Parken Zoo. Till sin hjälp hade han bl.a. kvinnan som titulerades Djurparkschef.

En dag hände det som inte fick hända. TV4 avslöjade missförhållanden och vanskötsel av djuren. Djurparkchefen försökte ljuga sig ur situationen, men det misslyckades. Det blev en stor skandal och nu skulle en syndabock utses. Vem tror du utsågs?

Den äldre mannen som hade det övergripande ansvaret för allt som hände? Den yngre mannen som hade det dagliga ansvaret för det som hände eller kvinnan som skulle sköta den dagliga driften av djuren?

Så skulle en diskussionsfråga kunna ställas om man vill ha ett samtal om etik och moral. Men det ska vi inte göra här.

För jag trodde aldrig att jag skulle reagera så starkt på något som att Djurparkchefen får gå och de andra får sitta kvar i orubbat bo. Var är genderperspektivet? Var är det moraliska perspektivet? Var är insikten i att de styrande gör en olycklig händelse än mer olycklig. Hur kan ägarna ha tänkt. Det finns tre ansvariga och då får kvinnan gå, trots att hon är satt att lyda påbud och order från Ordförande och VD.

Det är lätt att tolka det som att män skyddar män! Jag skäms och skräms av att inte de styrande  inser att de gjort en pinsam historia än mer pinsam.

Eskilstuna kommun har en pågående chefs/ ledarutbildning som alla chefer i kommunen ska gå. Det är uppenbart att de inte kommit till kapitlet om Krishantering.

Etiketter:

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: