Man skall inte be någon att fara åt helvete!

”Man skall inte be någon att fara åt helvete, man skall uttrycka sig så att personen längtar dit självmant” är ett citat jag råkade hitta på Facebook. Det är ett favoritcitat från en person. Vem? Ja, den sanningen låter vi vara. Men menar hen allvar? Ja, det andra citatet är ”Man skall smäda mens hjärnan är varm”. Du får välja själv, en form av självironi eller är det allvar? Vad vet jag? Skrämmande är ett ord jag vill använda i alla fall.

Många av mina vänner tror att jag bara tycker om teater, vin (bara chianti, och det så fel det bara kan bli) och Wille the dog. Det stämmer väl om vi tar bort det där ordet bara. En sak som jag uppskattar mycket är att tänka och sedan formulera mig i det skrivna ordet. Det är så befriande att sitta vid datorn och se tankarna bli ord. Det är därför jag tycker att ovanstående citat är skrämmande.

Hur tänker hen som skrivit det där? Vilken människosyn vill personen förmedla kring sig själv? Varför? Jag arbetar med att regissera teater och en vanlig fråga till skådespelarna är just ordet varför (säger du det där)? Det är för att de ska kunna motivera det de säger och gör. Då blir det trovärdigt och det är lätt att spela teater. Så varför bäste hen skriver du på detta sättet? Orsaken till att jag hittade dina favoritcitat var att jag uppmärksammat dina kommentarer och funderat på vad du ville ha sagt.

Frågan som uppkommer. Vad ska man skriva på ”sociala medier” och vad är det man vill uppnå med det man skriver? Egentligen har jag full respekt för det fria ordet och tycker att just Facebook är ett härligt medium. Där finns ju allt brukar jag säga. Nu måste jag korrigera det till att där finns ju allt och då blir de orden inte lika roliga att läsa. Min människosyn går ut på de klassiska orden frihet – jämlikhet – broderskap. Ett positivt kärleksbudskap, där vi ser varandra och därför behandlar varandra med respekt är honnörsord för mig. Men! Likväl vet jag att min tunga kan slinta iväg och jag kan slunga ur mig en ”läcker” formulering som är så vass. så förödande och så knäckande att det bara blir fel, fel och fel. Förlåt för det! Alltför ofta när det händer var det inte så illa menat som det låter. Det blev ord utan tanke!

Och! Det är därför jag blir så skrämd. Om de inledande citaten är ”favoritcitat”. Hur ser hen på oss andra?

Det är kallt i dag i Eskilstuna! minus 16 grader kan få vem som helst att sitta inne. Det är också kallt på ett annat sätt i Eskilstuna. Niotusen kommuninnevånare har via namninsamlingar protesterat mot ombyggnaden av stadens torg. De anser att kostnaden är för hög och att pengarna kunde användas på ett bättre sätt. Men de styrande hänvisar till en undersökning (hur den är gjord redovisas inte) på ett par hundra kommuninnevånare som fått säga sin mening. Eftersom de är positiva anses Eskilstunaborna vara positiva och att då nästan 10% protesterar är oväsentligt. Skrämmande tycker jag!

Det är här dagens konklusion kommer in. Jag tror att hen som skrivit de inledande citaten är besviken och ledsen för att ingen längre bryr sig. Personen har blivit en ”surgubbe” som sitter och muttrar i ett hörn. Om den underström av frustration som finns i stan fortsätter att växa är det ett kallt klimat vi går fram emot. Min uppfattning och uppmaning till de som är i en styrande position blir:

Lyssna, lyssna och lyssna till vad dina väljare, arbetskamrater och medmänniskor tycker. Ta så stor hänsyn som möjligt till deras uppfattningar men framför allt behandla även ”sura gubbar” med respekt. Då får vi det samhälle som våra styranden säger att de vill ha.

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: