”Låt dom inte få dig dit dom vill”

Igår  – den 29 januari – hade jag  en fantastisk dag. Det började med en föreläsning på Danske Bank i Eskilstuna som blev uppskattad. Det fortsatte med en trevlig lunch tillsammans med vänner och ett telefonsamtal som rubbade mina cirklar på ett mycket positivt sätt. Ibland är det kul att leva.

Men ibland är det ”november”! Med det menar jag de där dagarna när allt känns som mörker, + 2 grader varmt och iskallt regn. Då längtar jag bort, eller ska vi säga att jag längtar hem. Luleå, drömmens, mytens och ungdomens stad. Det är dit jag längtar och det är dit jag går för att hämta kraft.

Ett sätt att få den kraften hemma i Eskilstuna  är att lyssna på ett band från Luleå som heter Rekyl (njut av att lyssna på dem på Youtube http://www.youtube.com/watch?v=MsNHbg38FiY). De förstod och förstår att med ett härligt sväng berätta historier som berör och ger kraft. Det är speciellt två låtar som betyder mycket för mig. Vad den ena låten heter läste du i rubriken och den andra heter ”Det finns ingen förlorad generation”.

Läs texten och du förstår vad jag menar

Dom säger att jag är förlorad

och jag börjar nästan tro dom

även om jag vet att dom har fel.

Jag känner mig så hoppfull

när jag ser dig här i kväll.

Ingenting kan längre få mig ned på knä.

 

Det finns ingen förlorad generation

Vi är ingen samling knäckta vrak.

Det finns ingen förlorad generation

Vi hämtar bara andan för att orka kämpa mer.

Vi hämtar bara andan för att orka kämpa mer.

 

Och vår kamp sak föras av en segrande generation

där förlorarna bli några andra.

Jag är stolt att finnas till

och det kan ingen ta ifrån mig

även om de tagit mycket annat.

 

Det finns ingen förlorad generation

Vi är ingen samling knäckta vrak.

Det finns ingen förlorad generation

Vi hämtar bara andan för att orka kämpa mer.

Vi hämtar bara andan för att orka kämpa mer.

 

Frågan som uppstår är naturligtvis vilken generation talar de om? Är det vi som fyllt sextio eller är de dagens ungdomar som växer upp i snabbt föränderlig värld. Kommer de att ha något att se fram emot? Jag vet svaret! Det finns ingen förlorad generation, vi måste bara ge oss tid att hämta andan. Då orkar vi kämpa mer.

Jag tänker ofta på de orden när livet kunde vara bättre. Och! Jag tänker också på stroferna

”Du. du, du låt dom inte få dig dit dom vill”

och

”Låt inte hopplösheten inte få dig ner på knä”.

En stor del av mitt arbetsliv har handlat om växande. Människors växande och hur viktigt det är att hjälpa dem att må gott. Det har varit i skolans värld, i arbetet med arbetslösa men också i det andra kallar näringslivet. Det finns så många som mår dåligt och har en begränsad självkänsla. Det tycker jag är synd och det är mot det jag av hela mitt hjärta vill kämpa.

”Låt dom inte få dig ner på knä” och att du ”bara hämtar andan för att orka kämpa mer”. Då finns det ingen förlorade generation. Då kan vi leva tillsammans i god harmoni utan att det behöver belasta statskassan.

Du som mår sämre – gör det, ta steget och kämpa

Du som mår bra – hjälp dem att göra det!

 

Vad telefonsamtalet som rubbade mina cirklar handlade om får du veta en annan gång.

Etiketter:

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: