Jävla idiot! Gå på Clas Ohlson så överlever du!

För ett år sedan skrev jag ett blogginlägg med rubriken ”Black is death! Jag vill inte men är oändligt rädd”. Och nu gör jag det igen! Den svarta döden är på väg att ta liv igen.

Hur dum får man vara egentligen var temat på det förra och handlade om hur korkat/ naivt / oklokt det är att svartklädd på en svart cykel utan lyse i hög fart ska kunna förvänta sig att bli sedd i höstmörkret.

Idag handlar det om hur enkelt det kan vara att undvika att bli påkörd av ett fordon som i bästa välvilja söker sig fram i mörkret. Gå på Clas Ohlson och utrusta dig med tre små saker om du är cyklist och en liten sak om du är gående.

Med en bra reflex, alternativt en liten lampa kan du som gående känna dig trygg för att de allomstans härskande cyklisterna ska ha en chans att se dig och med rop eller ringklocka påkalla att de är på väg, och att du snabbt som f…n ska flytta på dig. Och du som ser dig som den självutnämnde härskaren i trafiken – ja, just du som cyklar på alla platser du egentligen inte ska cykla på – bör tänka på att livet skulle vara så mycket enklare om du kunde kosta på dig ett belysningskit för 49 kr från ovan nämnda butik. Om du dessutom lyxar till det genom att köpa en fungerande ringklocka så lovar jag att du kommer att komma fram till ditt mål på ett bättre humör. De gående som varken hör/ ser eller förväntar sig att du är på väg kan då flytta på sig i god tid så att du inte behöver sakta ner.

Jävla idiot är ett hårt uttryck som ingen bör använda om någon annan människa. Men det kom farande ur min mun häromkvällen. Jag promenerade över det mörklagda Fristadstorget i Eskilstuna när en cyklist – som sket i cykelförbudet – kom farande och höll på att köra på mig. Det handlade om centimetrar innan jag hann kasta mig åt sidan, och i morse så hörde jag inte att det kom en cykel i mörkret bakom mig och samma sak hade kunnat upprepas eftersom det var en man med mycket hög fart på sin cykel. Och! Både du och jag kan berätta fler liknande historier. Det är därför det berör mig så mycket.

Varför gör di på detta viset!!! Astrid Lindgrens klassiska uttryck formulerar det jag tänker. Om de nu som ser sig som det självklara ljuset i sin tillvaro, så kunde de väl tänka lite mer på sig själva. Då skulle inte mörkret vara så mörkt längre. De som känner sig upphöljda över oss vanliga dödliga skulle kosta på sig belysningar på sina cyklar och ringklockor så att de både syns och hörs. Då skulle vi alla må mycket bättre och tänk på hur mycket pengar vi skulle kunna spara på onödiga sjukhuskostnader och sjukskrivningar.

Ja, där kom jag på det! Det parti som lovar att alla invånare i Eskilstuna ska få utrusta sin cykel så att de både syns och hörs kommer att få min röst i valet 14 – 9 – 14.

För är det inte sossarna som sjunger ”tillsammans stiga vi mot ljuset”?. Ja tack, säger jag!

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: