Jag är ingen – och kommer aldrig att bli – en svensklärartaliban. Men!

Får man skriva hur taskig svenska som helst??? Ska du säga! Du som medvetet stavar fel ibland, och uppfinner nya sätt att fixa till meningsbyggnaden. Vad har du för rätt att komma här och gnälla på hur kolumnister uttrycker sina tankar? Svaret? Ja, du har rätt. Jag har ingen rätt att kommentera det, men gör det i alla fall.

Det är lördag eftermiddag och jag borde egentligen städa garaget eller stryka dukar och servetter efter helgens middagar (tyvärr saknar vi mangel). För att slippa det så gör jag som så ofta något annat. Detta annat är i denna stund att sitta framför datorn och slötitta på vad tidningarna skriver.

En journalist som har förtroendet att framställas som kolumnist skriver så här om sitt arbete. ” För det är ju så, vad vissa av er än skriver om att ”ni vill bara sidvisningar” (ny variant på ”ni vill bara sälja lösnummer”) att det som gör min och andra journalisters lycka är det samma som för de flesta av oss: goda vänner, familjen, bra sex, läcker mat, en skön bok eller givande film . Jag utbildade mig inte på journalisthögskola och tog studielån och lägger så mycket kraft och själ i jobbet för att vi ska få många klick.”.

Klarade du av att läsa stycket och förstå det utan att läsa det en gång till? Grattis! Nu har jag läst det flera gånger och förstår väl att hen inte gått på journalisthögskola. Men sedan blir det svårare. OK jag förstår budskapet och att ord/ meningsbyggnader kan hamna snett. Det är helt naturligt och förlåtligt. Dock! Man bör väl läsa igenom stycket innan man låter det gå i tryck. Om hen hade gjort det hade det säkert sett bättre ut. Anledningen till att jag började läsa var en lockande rubrik och anledningen till att jag skriver det här nu är att det vimlade av meningsbyggnader som hade kunnat se annorlunda ut. Men! Jag är ingen – och kommer aldrig att bli – en svensklärartaliban.

Den gamle CH Hermansson sa ” någon jävla ordning ska det va i ett parti” (obs. citatet är ordagrant, därav den medvetna felstavningen) och jag håller med honom. Någon jävla ordning bör det vara om man kallar sig journalist och får betalt för de ord som skrivs. Tyvärr är jag inte ensam om denna uppfattning. Det är många som tycker som jag och kan komma med hur många exempel som helst på hur språket har blivit misshandlat. Ibland är det rent löjliga fel som borde ha kunnat rättas till innan tidningen publicerades.

Alltså ligger problemet på redaktionsnivå. Det är ju de  som anställer journalisten som bör kolla upp hur hen/han/ hon skriver och formulerar sig. Om de har den kompetens som efterfrågas i övrigt men är lite slarvig i hanteringen av svenskan bör de få hjälp att göra ett bra jobb. Om inte? Ja, då blir det ett ”huvvaligen” från missnöjda läsare som undviker att köpa/ klicka på den blaskan fler gånger.

Näh! Förnya språket! Lek med orden! Var inte så rädd att uttrycka en åsikt. Men gör det så att vi orkar läsa. Korta meningar, korrekt meningsbyggnad och ett minimum av stav/skrivfel är grunden för positiv läsarkontakt.

Och/ Men tack vare hens kolumn – som började med Zlatan –  har jag nu fått ur mig en kort stund av frustration och det är ju en positiv form av Katharsis. Tack för det.

Nu blir det garaget och sedan strykningen.

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: