Jag uppfinner möjligheterna!

2012-06-14 08.01.40Så säger hen och menar det. Jag vet att det är sant och min beundran är stor. Om det handlar dagens fundering!

Denna hen är en mycket nära vän som jag känt i många, många år. Att hon/ han blivit en hen idag är för att vi alla bör lära oss att det mesta faktiskt är möjligt.  Det är lätt att tappa sugen, det är lätt att deppa ihop och låta de jobbiga tankarna svepa in själen i ett svart töcken som förringar allt man gjort och allt man funderat på att göra. Jag har hamnat där många gånger och tycker att det alltid är lika jobbigt att inte orka se framåt med förväntan och nyfikenhet. Negativismen kväver mig.

Och! Jag vet att jag inte är ensam. Du som läser det här känner säkert igen dig åtminstone lite grann. Vi som inser hur knäppt detta beteende  ärläser böcker i mental träning eller går på behandlingar/utbildningar i Mindfullness. Medan min vän hen gör det vi alla bör göra. Istället för att öda kraft på varför det blev så och vilka fel man gjort är fokus på att uppfinna möjligheterna.

Smaka på ordet uppfinna, analysera det och hämta kraft från innebörden. Se de två olika delorden som bildar det tredje. Först är det ”upp” och sedan ”finna”. Min vän gör just det. Utifrån den situation hen befinner gör hen det bästa möjliga. Istället för att sitta och älta och tycka synd om sig själv görs det saker.

Och bara det att hen gör något är ju lindrande i sig. Hjärnan och den övriga delen av kroppen mår gott av att nyttjas. Ett bra och enkelt sätt att få kroppen att bjussa på lite endorfin är att röra på sig. Det betyder inte att det helar det som är jobbigt men det får kropp och knopp att må gott för stunden. Bara det är en vinst i sig.

Även själen mår gott av man själv skapar in morgondag. I Bibeln säger profeten Markus

Be så skall du få

Sök så skall du finna

Bulta så skall dörren öppnas.

 

Ty den som ber han för

Den som söker hon finner

Och för den som bultar står dörren öppen.

 

Läs det sista igen och inse hur sant det är. Min vän uppfinner möjligheter, jobbar för att nå sitt mål och tror på det här. Därför är hen lycklig, därför är hen glad och därför är det så berikande att umgås med denna hen.

Du har säkert också någon i din omgivning som är precis som min vän. En människa som ser lösningar när en annan ser problem. Mitt råd till dig är att umgås och inspireras. För om du träffar andra människor och de får dig att må gott då är du på god väg.

Ett annat citat är från filosofen Hegel. Han säger ”Vi föds in i en gemenskap. För att bli lycklig ska vi gå in i den och leva och verka i samspel med och mot andra människor. Om vi gör det och när vi gör det når vi en högre lycka”.

Och även jag själv kan faktiskt vara en förebild för hur lätt det kan vara att skapa egen lycka. Näh! Det handlar inte om pengar, det handlar om vänskap. Förra året startade jag ett privat projekt som fick det ödmjuka namnet ”Erlands vinskola”.

Nu har de gått ett år sedan vi träffades i Vinkällaren Tingsgården. Det är dags för examination och fest. Tillsammans ska vi dessutom fira Torbjörns födelsedag med extra fint vin och ännu godare mat. De som började som mina vänners vänner har nu blivit mina vänner. Jag har enormt trevligt och lär mig massor för varje gång vi träffas.

Istället för att sitta och känna mig ensam och övergiven skapade jag en möjlighet. Gå du och gör detsamma nästa gång tvivlet försöker slå klorna i din lekamen. Och om du bjuder in mig så kommer jag gärna. Tack för att du gör det!

 

 

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: