Fan vad snygg han är!! Att han kan sjunga gör inte saken sämre!!!

????? Alltså egentligen! Kan man uttrycka sig på det viset? Ja tydligen, åtminstone på Facebook om man är kvinna! Men. Om man är man då? Kan jag skriva ”fan vad snygg hon är!! Att hon kan sjunga gör inte saken sämre!!”! Denna fundering utgör ämnet för dagen.

Ibland häpnar jag över hur kvinnor uttalar sig om män. Samtidigt inser jag att vi män också kan göra bort sig med obetänksamma formuleringar som kan uppfattas annorlunda än vad det är menat. Så allt för upprörd är jag egentligen inte.

Men jag tycker faktiskt det är en sak att säga det lite så där spontant och en annan att skriva det på ett forum som FB. Det är lätt att uppfatta det som sexistiskt och då på så sätt förnedrande för den ”han” hon talar om. Har inte utvecklingen gått längre eller är det bara männen som ska lära sig att vakta sin tunga?

Jag förvånas och lider när jag får höra historier om hur kvinnor blivit förbigånga eller t.o.m. förnedrade just för att de är kvinnor. Det är rent ut sagt fördjävligt att det ska fortgå i dagens samhälle. Samtidigt måste vi inse att så länge vi inte strävar efter att vakta på våra ord och inte slänga ut vad som helst så blir det lätt fel åt båda hållen.

Igår hade jag nöjet att få föreläsa för tonåringar. Det var enormt roligt att få umgås med dem och få en påminnelse om hur det är att vara ung. Om någon av dem hade sagt den replik som jag retat upp mig på. Ja, då hade jag nog skrattat och tänkt att det var lite småroligt och obetänkt. En replik som hör ungdomen till. Om en välutbildad kvinna i + 40 säger samma sak? Ja, det är då jag tycker det känns lite så där. Om en man + 60 säger det så blir det rent av patetiskt, eller?

Ja, ja, jag vet att det här bara är en bagatell och ett ”roligt” inlägg på ett socialt forum. Det är väl inget att hänga upp sig på. Näh, precis. Det tycker jag också. Men eftersom jag med emfas hävdar att ”all kommunikation sker på mottagarens villkor bör man tänka på

Ett ord

Ett ord som en människa fäster sig vid

Kan verka i oberäknelig tid.

Det kan framkalla glädje till livets slut.

Ja, det påverkar livet på jorden,

Så slarva inte med orden.

 

 

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: