Gratis är inte gratis!

Så skulle man kunna sammanfatta dagens fundering. Men! Om du vill veta vad jag menar är du välkommen att läsa mina tankar.

Jag bor i en stad med ett synnerligen begränsat kulturutbud. Ja, det tycker jag faktiskt om man jämför med andra mellanstora svenska städer. Enligt en under sökning (gjord av Hyresgästföreningen)  ligger Eskilstuna på 32 plats av 34 undersökta kommuner. (Rätta mig gärna om jag har fel).  Enligt en arrangör av konserter beror det delvis på att det är så många gratisevenemang. Tyvärr ligger det nog något i vad han säger när det gäller musikaliska upplevelser. Debatten om detta kom upp i samband med att Eskilstuna kommun meddelade att stadsfesten i år ska vara gratis, vilket i sin tur innebär att kommunen subventionerar kalaset.

Detta innebär att vi Eskilstunabor lär oss att det kan vara gratis och om då någon entreprenör försöker erbjuda en högklassig konsert till en rimlig kostnad. Ja, då stannar vi hemma och suckar över att det är så dåligt på TV istället. Någon kanske till och med klagar lite på kommunen över att det aldrig händer något i den här stan. Det negativa hjulet har nu startat men det är inte bara kommunens fel. Det stora felet sitter hos oss som bor i Eskilstuna.

Istället för att kosta på oss och få uppleva bra musik, bra teater och andra kulturella arrangemang som faktiskt kostar pengar, gnäller vi över att det inte erbjuds något. Och det är ju så enfaldigt att jag faktiskt skäms. Vi skjuter ju oss själva i foten. Eftersom vi inte kostar på oss vill ingen arrangör riskera att förlora pengar och då satsar de inte i Eskilstuna. Det är ju självklart men det vägrar vi tydligen inse. När sen kommunen bjuder till så blir det lätt lite lätt ”kiss i sängen”. Det känns bra för stunden men sen blir det kallt och trist. Näh, kom igen nu Eskilstunabor. Låt oss alla sätta ett par hundra kr/ år på att gå och uppleva en show. Jag garanterar att stan blir roligare då.

Norrbottenskuriren och Norrländska Socialdemokraten är två tidningar från Luleå/ Norrbotten som jag med stort nöje läst på nätet de senaste åren. Tack vare att den funnits gratis har jag dagligen kunnat hålla mig underrättad av saker som händer i min hemstad. Nu är den tiden förbi!

Jävlars! De har börjat ta betalt för att läsa deras tidning via internet på samma sätt som de som får tidningsupplagan. Det är ju upprörande, Jag har inte råd att prenumerera på mer än Eskilstunakuriren. Hur ska detta gå? Jodå, jag är riktigt störd men ändå inte alls!

Analogt med mina tankar om gratiskultur är något som inte är lyckat för Eskilstunas kulturliv så måste jag ju inse att tidningen behöver pengar/ kapital för att kunna ge en initierad bild av vad som händer i Norrbotten. De har mitt stöd, samtidigt som deras beslut oroar mig.

Det finns en stor risk att de/ vi som läst på nätet inte längre bryr oss om tidningarna. Och då startar de själva det negativa hjulet. Färre läsare innebär mindre annonsintäkter, som innebär högre kostnader, som innebär färre läsare, vilket innebär ………

Konklusionen blir då – enligt mig – att gratis måste få kosta pengar. Det må låta knäppt – och är det ju om du föredrar att läsa det ordagrant – men jag menar att om vi Eskilstunabor och tidningsläsare kunde inse det, då skulle det kunna bli riktigt billigt.

Vi skulle ha härliga konserter, häftiga teaterupplevelser och en innehållsrik tidning att läsa. Gratis är inte gratis men prisvärt!

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: