Kan en man lära kvinnor att tala?

mars 2012 + Montecatini 2012 286

Om du anser att svaret är Ja tycker jag att du ska läsa vidare. Om svaret är Nej tycker jag att du ska fundera på varför du tycker så och läsa vidare. För det är retorik dagens fundering handlar om.

Igår satt jag i solen på en uteservering och talade med en trevlig och inspirerande ung kvinna. Vi hade setts på en föreläsning om det personliga varumärket och eftersom hon hade haft mig som lärare på gymnasiet kände hon igen mig. Vi träffades igen ett par dagar senare för att tala om retorik och alldeles speciellt de kurser i retorik som jag varje år har nere i Montecatini Terme. Det är en av Toscanas härligaste städer att besöka och resultatet av kurserna därnere är mycket starka känslomässiga minnen för mig. De, plus böckerna jag skrivit, är nog det bästa som har hänt mig i mitt yrkesliv. Fyrtiotvå kurser har det blivit genom åren och det har varit stora grupper, små grupper och alltid blandade grupper.

Vi talade om vikten av att förstärka sitt budskap med sitt sätt att använda sitt kroppsspråk och hur olika det kan vara utifrån om man är man/ kvinna, lång/ kort och har en röst som bär/ inte bär. Min åsikt är att vi alla är vackra, spännande och intressanta att lyssna till om vi är stolta över att vi är de som vi blev. Det gäller bara att använda sig av sin kropp och sin röst på bästa sätt utifrån att man är den man är. Jag är två meter lång och har en tränad ”teaterröst” och med erfarenhet av teaterarbete i över fyrtio år är jag van att ”ta scen” och göra mig sedd. Min lunchkamrat var/ är kvinna, ca. 160 cm. lång och har en något spädare röst än mig. Hennes fråga var uppenbar. Hur ska hon göra? Enkelt sa jag, låt oss träna och göra dig medveten om hur du ska agera och använda din röst.

OK sa hon, men då vill jag att vi ska göra det i Toscana. Självklart sa jag och samtalet gick vidare. Hur skulle vi marknadsföra det här, vilken målgrupp skulle vi vända oss till? Svaret! Vi gör en kurs för bara kvinnor. Och! Det är här det o-roliga kommer in. Genustänkets påverkan på åsiktskorridoren. Kvinnokurs och så ska det vara en man som leder den? Är det politiskt korrekt? Ja, säger jag och tycker synd om dig som kan säga något annat. Det finns brister i mitt sätt att uppträda och jag har fått höra att jag ibland har åsikter som inte hör hemma i den korrekta delen av åsiktskorridoren. Men. Jag ser människan och det är det som är det centrala i vår idé om att ha en kurs i retorik för bara kvinnor som leds av en man. Det roliga var att hon höll med mig och det hoppas jag att du också gör.

Det finns få retoriker som har så lång erfarenhet av arbete med praktisk retorik, som är utbildad teaterpedagog och anses ha en förmåga att se vad människor behöver för sin personliga utveckling. Om jag p.g.a. att jag är man skulle anses icke kvalificerad skulle det såra mig väldigt mycket. Det är i mötet med människan jag vill verka. Dessutom kan jag ju med mitt arbete hjälpa kvinnor att uttrycka sig i kampen mot patriarkatet på ett sätt som de blir ännu mer lyssnade till.

Därför hoppas jag att i slutet av augusti få vara ”ensam karl på kvinnokurs” och att jag får glädjen att visa nya kamrater hur underbart duktiga och spännande de är när de tar scenen och gör sin stämma hörd.

Kan en man lära kvinnor att tala? Absolut!

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Trackbacks / Pingbacks

  1. Kan en man lära kvinnor att tala? | retoriker - oktober 31, 2016

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: