Fi och SD! Näh!

Det här är en appel, en vädjan, ett snälla och ett kom igen nu! Till dig som funderar på att ge din röst på endera partiet säger jag, läs igenom partiprogrammet/ valmanifestet innan du bestämmer dig. Till dig som kampanjar för ett annat parti säger jag, läs igenom deras partiprogram!

Det började så bra i morse. Solen sken, fåglarna sjöng och min vän Wille the dog låg lojt på trappen som om han sa – Ta det lugnt du, läs din tidning, drick ditt kaffe, vi hinner ta promenaden senare. Sagt och gjort. Kaffe på bordet, tidningen i handen. Sen var det inte så roligt längre.

SD och Fi går framåt i opionsmätningarna. Och så var den dagen förstörd, eller kanske ändå inte. Istället för att gnälla över obetänksamma människor som inte förstår bättre respekterar jag deras tankar och åsikter. Vi har ju det som kallas demokrati och för mig innebär det bl.a. att det är tillåtet att tänka fritt. Men! Och det är ett stort men! Jag är övertygad om att även de som sympatiserar med ovanstående partier kan tänka om. Genom att läsa vad Fi och SD egentligen tycker och tänker om samhället, vår ekonomi och sättet att ta hand om alla i samhället är jag övertygad om att de skulle ändra mening.

SD till att börja med. Ja, det är väl självklart att de har en knäpp människofientlig politik som ingen tänkande person kan ställa sig bakom säger du kanske nu. De som sympatiserar med SD kan ju inte ha tänkt mycket i sina dar! Jaha, och? Om du nu tycker lite åt det hållet så ställer jag frågan. Varför vänder du då dom ryggen? Det vore väl det lättaste som finns här i världen att förklara för deras sympatisörer hur mycket bättre er politik är. De som vänder ryggen till göder känslan av utanförskap hos SD:s sympatisörer och gör att de går framåt i valet. Min vädjan till er. Ta matchen, ta samtalet, informera, agitera. Tala om för de tvehågsna varför ditt parti har den rätta politiken. Läs ert partiprogram och du har argumenten.

Fi då? Där blir jag faktiskt ännu mer orolig. Jag ber dig, uppmanar dig, träng igenom det feministiska ramverket (som jag respekterar) och läs partiprogrammet. Tyvärr är det ingen rolig läsning. Läs, fundera på deras ekonomiska politik, på deras syn på samhällets uppbyggnad och framför allt deras syn på människan. Det senare är faktiskt det som gjorde att jag själv läste på. Fi anser att barn/ ungdomar i särskola är utsatta för ”strukturell diskriminering” och skall självklart gå i samma klass, få samma undervisning som ”vanliga” ungdomar. Sedan gick jag vidare och läste om deras ekonomiska tankar och även där tog jag mig för huvudet och funderade ”hur tänkte dom där?”.

Och det är ju det som är min vädjan till dig. Läs och fundera på ”hur tänkte dom där?”. Om du då fortfarande anser att de ska få din röst har du min fulla respekt (utifrån demokratiargumentet) men jag är tämligen övertygad om att du kommer att inse att de andra partierna har nog ett bättre program som utvecklar Sverige på bästa möjliga sätt.

Solen skiner, det är snart helg och sen på söndag valdagen. Ut på torget, lyssna, fundera och välj. Det är din och min framtid som står på spel.

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: