Copa das Copas och Supervalåret!

Jävlars så spännande! Gång på gång, match efter match/ tal efter tal! Hur ska det gå? Kommer de att klara sig? Blir det straffläggning? Hur kommer de att spela? Vilken taktik/ argument kommer de att använda sig av? Ut med de gamla, in med de nya!

Parallellerna mellan VM i fotboll som i år fått epitetet Copa das Copas (det bästa VM-slutspelet i fotboll någonsin) och supervalåret är lätt att dra. Båda tillställningarna har gått från att vara lite lagom intressanta till att bli bland det häftigaste jag varit med om i fotboll och politik.

Vi har ”lag” som USA och Feministiskt Initiativ. De har funnits där i skuggan utan att lyckas göra allt för stort intryck. Men nu! Wow vilket genombrott! Dock! Så nära men ändå höll det inte in i det sista för fotbollen och om den senaste trenden är korrekt blir det nog samma sak för Fi!

Det finns ”lag” som England och Folkpartiet med en medveten linje och ett rutinerat manskap. De är kunniga, de är bra och de är respekterade men är sällan som bäst när det gäller mest. England åkte ur och trenden för Folkpartiet just nu är att de inte kommer att ”vinna” det här valet heller.

Centerpartiet har ett problem och det är att de är så centrala att de inte syns, inte hörs och inte gör några speciella avtryck. De är tyvärr så profillösa att jag inte kan hitta något lag som de kan jämföras med. Det enda ”lag” som jag ser som en spegling av C är Kristdemokraterna. Vad jag har förstått så finns även de med i valet. De har haft sin dag i Almedalen, men frågan är gjorde de något avtryck? Näh! Bra taktik, bra spelsystem räcker inte om de inte har spelare som kan spela/ förmedla budskapet. Dock har de ju så många fans att de kommer nog att bli inbjudna även till nästa val.

Vänsterpartiet? Ja frågan är ju om det är politiskt korrekt att ställa upp i ett så genomkommersialiserat evenemang som Copa das Copas. Näh, tror inte det! Och faktiskt är det så att jag kommer inte på något lag som de kan jämföras med. Vänsterpartiet finns och de kommer alltid att finnas där för det politiskt korrekta folket. All respekt till dem men det vore ju kul om de kom ut på arenan och lirade lite boll. Politik kan vara kul.

Spanien och Moderaterna är ju regerande mästare. Självgoda, lata och trötta är epitetet som drabbat de spanska spelarna när de gjorde fiasko och liknande adjektiv riktades mot Moderaterna efter deras debacle i EU-valet. Frågan är nu om de orkar och klarar av att studsa tillbaka. Personligen tror jag faktiskt att det inte är helt kört för dem (på gott och ont).

Belgien och Miljöpartiet! Unga lag med mycket kompetens och talang som har haft svårt att riktigt få till det när det gäller som mest. Lägg därtill en något rörig taktik och lite taskigt lagspel så blir det lätt en rödgrön röra som är attraktiv att titta på, men som inte har riktig substans till att vinna de viktiga matcherna. Men i år så! Ja, faktiskt så tror även jag att de kommer att lyckas bättre än vad jag tycker att de ska göra. Det blir spännande att se hur det går.

Så har vi ju klassiska storheter som Tyskland, Socialdemokraterna och Brasilien. Favoriter som bör vinna och som förväntas göra det i val efter val, VM efter VM, men som allt mer sällan gör just det. De har alltid ett mycket kompetent lag med rutinerade spelare på alla positioner med toppar som Müller, Neymar och Lövfen. Ingenting bör kunna gå fel, men som det ofta gör just det. Valet är inte avgjort ej heller VM-finalen. Men det som tidigare presenterats som en lätt match har helt plötsligt blivit en thriller. Lagbygget krackelerar och taktiken verkar inte hålla fullt ut. Matchen är långt ifrån avgjord. Personligen tror jag att det här blir en rysare av sällan skådat slag. De rödgröna må ha ledningen just nu men vi har sett att det kan svänga snabbt i både fotboll och politik.

Sverigedemokraterna då? Ja, det är ännu ett problem för mig i mitt taffliga försök att jämföra fotbollslag och politiska partier men också för det politiska etablissemanget. För att komma undan gör jag det som jag hoppas att de partierna inte gör. Jag negligerar att de finns med i matchen väl medveten om att de gör det. Min förhoppning är att de inte vinner fler matcher/ väljare. Det räcker nu!

Kvintessensen av dagens fundering är nog trots allt att finalen i Valet kommer att stå mellan de regerande mästarna Moderaterna som kommer att ha toppat formen till finalen och de gamla mästarna Socialdemokraterna som slitit hårt på vägen fram till den samma. Sossarna må ha det bättre laget och den smartare taktiken (enligt dem själva) men frågan är om de räcker till. Jag är inte riktigt säker. Tyvärr har de varit i den här situationen tidigare och då inte riktigt räckt ända fram.

När det gäller Copa das Copas tror jag faktiskt på Brasilien och Tyskland. De må ha spelat halvtaskigt och klarat sig på ett par centimeter när, men när finalen börjar står de där. Drömmen vore ju då att det brasilianska folket fick njuta av att deras lag tog hem titeln. Det här VM-et har kostat dem så mycket skattepengar att de är mer än värda att få njuta av segerns sötma.

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: