Tron på företagare förbättrar Eskilstuna!

Häromdagen satt jag och talade med en entreprenör som kände sig brydd och bekymrad över det här som med ett enkelt ord kan sammanfattas med ”företagsklimat”. Hen är en person som efter att i många år arbetat med projekt runt om i landet bestämt att just Eskilstuna är en ort som hen vill satsa på. Vi har ju det mesta och allt är ju riktigt bra. Vi har en infrastruktur som de flesta städer bara kan drömma om. Vi har god tillgång till arbetskraft. Vi har Mälardalens Högskola. Ja, Eskilstuna har ju egentligen allt. Varför var hen då så brydd?

Som f.d. ordförande i Företagarna och egen företagare med Sverige som arbetsplats förstod jag honom. Det var inte första gången jag resonerade med någon om varför det ska vara så trögt att driva ett företag i Eskilstuna. Och det man alltid kommer tillbaka till är ordet ”företagsklimat”. Hemkommen från vårt möte funderade jag vidare på detta och satte mig vid datorn. Fanns/ finns det någon grund i att många entreprenörer upplever det som problematiskt att vara företagare i Eskilstuna.

Svenskt Näringsliv gör fortlöpande studier på ”företagsklimatet” i våra kommuner runt om i landet. Tyvärr ligger Eskilstuna på plats 180 av 290 kommuner. Det innebär att det verkar finnas fog för att det skulle kunna vara bättre. Men för att spalta upp det kollade jag;

Ajdå! Det verkar vara tungt att vara företagare i stan. Men hur ser det då ut i andra städer? Jag tänkte efter och kom fram till att Norrköping och Eskilstuna är ”arbetarstäder” och kollade även företagsklimatet där. Och där var det ännu sämre. Den kommunen ligger på plats 189 och har följande resultat.

Oj då! Tur att man inte försöker verka som företagare där var min första reaktion. Sedan försökte jag komma på ytterligare en ”arbetarstad”. Det blev min hemstad Luleå och det visade sig vara betydligt mycket positivare läsning. Den ligger på plats 85.

Och det är här vi kommer fram till konklusionen av denna fundering. Tron på företagare/ företagande växer och utvecklar städer. Det är vår uppfattning om varandra som till stor del styr våra handlingar även i näringslivet. Visst! Det finns mycket att klaga på i Eskilstuna – det gör även jag – men vi måste tillsammans skapa en ny anda i stan. Om vi alla börjar uppskatta de entreprenörer som satsar tid, svett och pengar på att utveckla Eskilstuna skulle vi alla få det bättre. Vår attityd till företagande skulle på sikt kunna innebära en sänkt kommunal skatt. Bara det är ett argument så gott som något.

För vilken av städerna har fått Facebook att bygga stora anläggningar och har den lägsta arbetslösheten tror du? Svaret inser du! Låt oss göra något åt saken! Tro på företagarna i Eskilstuna och du tror på framtiden!

 

 

 

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: