Hundägare är smartare!

Ja, det är bara så, vi är smartare än de flesta och just därför mår vi så mycket bättre! Om det handlar dagens fundering.

Det är tre grader varmt. Det är en mörk novemberdag. Solen har inte synts till på ett par veckor. Det regnar, men ändå inte, dropparna står som en vägg du går in i. Du vill inte gå ut, du bävar för fukten, du bävar för kylan, men du gör det och du trivs med att göra det. I den stunden ger du dig själv ett bättre liv.

Det är så vi hundägare har det. Ingen av oss vill ens tänka på de tusentals kronor som vi satsar på att stressa hem på luncher, ställa in resor för att hunden blivit sjuk eller att ge dem den svindyra hundmat som veterinären rekommenderar. Vi blundar och betalar. För vi gör det av kärlek.

Nu reagerar du icke hundägare säkert och ställer frågan: – Hur dum får man vara? Frågan är naturligtvis relevant och svaret likaså: – Den som sa det, han var det! Det är du käre vän som är den dummare. Därav rubriken till dagens blogg.

Låt oss börja från början. ”Alla” vet att det är nyttigt med motion. Det finns många olika typer av motion men forskningen är överens om att motion utomhus ger mer både psykiskt och fysiskt. För att må gott är det viktigt att motionsaktiviteten sker regelbundet. Lågfrekvent vardagsmotion som promenader ger mer ett mycket gott resultat. Det vet ju ”alla”, och ”alla” som vet det känner också till att en hund behöver rastas 3 –  4 gånger om dagen. Varav minst en av dessa bör vara en längre promenad på 20 – 40 minuter. Vi som är hundägare, vi vet det och vi gör det istället för att gnälla. Vi får den där så viktiga vardagsmotionen på köpet. Det innebär att vi på detta sätt påvisat det första argumentet varför vi hundägare är smartare.

Det andra argumentet är den psykiska vilan som vi genom våra vandringar ger oss tillfälle till. En promenad på lunchen med hunden ger vila från jobbet. Det ger tillfälle till att tänka efter och resonera med sig själv en liten stund. Är det en svår fråga går det alltid bra att fråga vår fyrbente vän. De förstår precis din problematik och ger dig det svar du behöver. Den tid för vila och tillfälle till eftertanke som en hundpromenad ger oss gör att vi blir smartare än andra.

Ensamhet, övergivenhet och alienation är snudd på en folksjukdom i dagens samhälle. Tyvärr är det en sanning som vi alla bör göra någonting åt. Vi talar gärna om det solidariska samhället där vi både har tid och lust att se och umgås med varandra. Ett sätt att få gamla människor på äldreboenden att må bättre är att de får besök av hundar. Vi som har en fyrbent krabat hemma har inte det behovet. Vi har det som sagt hemma och vi vet och vi njuter av den kärlek en hund kan ge. Visst kan även vi känna oss ensamma och lätt övergivna ibland. Den mänskliga kontakten kan faktiskt inte en hund ge men den kan ge som mycket som kompenserar det. Låt oss kalla det kärlek, tillgivenhet och trofasthet. Med en hund som livskamrat är man alltid två. Medvetenheten om detta gjorde att vi öppnade plånboken och köpte en hund. Med denna handling bevisade vi att det finns en sanning i att kärlek kan köpas för pengar och att vi hundägare är smartare än andra.

Jag har nu bevisat min tes om hundägarnas förträfflighet. Samtidigt har regndroppar börjat slå mot vårt fönster, trädens grenar har börjat röra sig oroväckande snabbt, temperaturen är nu + 2 grader. Regnet slår allt hårdare mot fönstret och en storm är tydligen på väg. Ingen vettig människa ger sig ut i sån här väder. Ja, inte vi hundägare i alla fall. Vi har ju lärt oss att studera väderkartor och sett till att vi hunnit med det vi bör hinna med innan ovädret kom. Dessutom har vi ju alltid – för årstiden – ändamålsenliga kläder på oss. Så ännu en höststorm är inget vi bryr oss om. Vi går ju ut på en promenad med vår bästa vän. Det är ju det som räknas.

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: