Politiker = folk utan kompetens????? NEJ!!!

Vi har det samhälle vi förtjänar och vi har de politiker som vi förtjänar hävdar en del mellan skål och vägg. Och det håller jag med om! Utifrån ett positivt perspektiv. Och det är här såpan om Parken Zoo kommer in. Helt plötsligt har de ansvariga politikerna i Eskilstuna kommit fram till att det ska vara färre politiker i Parken Zoos styrelse. Och! Det är här logiken slår en kullerbytta.

Vad är en politiker och vad är en person med erfarenhet från näringslivet som de tydligen vill stoppa in i stället. Betyder det att en person som ställer upp på ett politiskt uppdrag inte kan ha någon kompetens inom det som benämns ”näringslivet”? Och! Vad är ”näringslivet” och är personer som just startat ett företag (s.k. nyföretagare) representanter för näringslivet? Kan jag benämnas som ”näringslivet” eftersom jag haft eget bolag sedan 1987 och varit ordförande för organisationen Företagarna i Eskilstuna. (Näh, knappast jag håller ju på med utbildning och organisationsutveckling så det räknas nog inte). Eller den unga person som efter högskolestudier tar över pappas företag är det en näringslivsperson? Frågan står öppen!

Eller, är inte frågan hur våra politiker ser på de som vill ställa upp och vara politiker? Jag menar och vet att det finns en mycket stor kompetens inom en mängd olika områden bland kommunfullmäktiges representanter. De representerar en mängd olika områden och bakgrund. Säkerligen har många av dem egna företag eller arbetar inom den sektor som kan kallas ”näringslivet”. Och helt plötsligt får de läsa i Eskilstunakuriren att den nya styrelsen i Parken Zoo ska bantas på politiker och folk från näringslivet ska in.  Det tycker jag är fel!

Istället för att se efter vilken kompetens som behövs och se om det går att matcha med fullmäktige och respektive partis medlemmar går de styrande ut med att de inte är kompetenta nog att sitta i en styrelse för ett kommunstyrt företag. Var är logiken? Och! Hur ser de då på sig själva? Har de kompetensen att styra en så stor verksamhet som en kommun? De är ju politiker!

Jag säger JA! Det har de även om det finns goda förbättringsmöjligheter på vissa händer och fötter. De har fått förtroendet i allmänna val. Vi har gett dem mandat att styra och just därför är jag ledsen och brydd på hur de talar om de som ställt upp som förtroendevalda. Det är inte politiskt aktiva människors fel att de som satt i Parken Zoos styrelse kunde ha fullföljt sitt arbete på ett bättre sätt. Det är de personernas ansvar.

Konklusionen blir alltså att även om man har ett politiskt uppdrag så kan man vara kunnig inom områden som kallas näringslivsinriktade. Uttalandet i Eskilstunakuriren är kontraproduktivt och slår mot nyrektryteringen av de som kan tänka sig kallas politiker.

Vi måste lära oss att uppskatta de som ställer upp. Att vara politiker ska inte vara ett negativt laddat ord!

Etiketter:,

About willethedog

Retorik, Vin och Toscana + Wille the dog är hörnstenar i mitt liv. Tjugonio års verksamhet som frilansande retoriker har gett mig många tankar och upplevelser. Målet med min blogg är att ur en retorisk synvinkel påpeka händelser i samhället. Mer om mig www.erlandlundstrom.se.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: